Uzmanlar “Fizyoterapi, bireylerin hareket kabiliyetini koruyup geliştirmekten sorumlu bir bilim alanı. Özellikle de bazı ameliyatlardan sonra bireyin sağlığına kavuşması için fizyoterapi görmesi çok önemli” diyor... 

Fizyoterapi Uzmanı Yiğit Burak Deste “Sadece kas ve iskelet sistemi sorunlarının tedavisinde değil, genel sağlık yönetiminde de büyük bir rol oynuyor. Hareket kabiliyetimizi geri kazanmak, ağrıları azaltmak ve hayat kalitemizi artırmak için fizyoterapiye başvurmak, birçok hastalığın tedavisinde ve iyileşme sürecinde kilit bir adım olarak öne çıkıyor” şeklinde belirtiyor.

Fizyoterapi Uzmanı Yiğit Burak Deste

UZMAN OLMAYAN KİŞİLERE DİKKAT EDİN

Fizyoterapi Uzmanı Yiğit Burak Deste, fizyoterapinin önemini, doğru uygulanmasının gerekliliğini ve uzman olmayan kişilere karşı dikkat edilmesi gerektiğini ŞOK Gazetesi muhabirimiz Senay Güncavar’a anlattı.

Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme gibi faktörlerin kas ve iskelet sistemine etkileri nelerdir?

Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme, kas ve iskelet sisteminde güçsüzlüklere yol açar. Bu durum, bireylerde çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle de uzun süreli hareketsizlik, kaslarda zayıflama ve eklem hareket açıklığının azalmasına yol açar. Bu tür rahatsızlıkların önüne geçmek için fizyoterapi büyük önem taşır.

Fizyoterapinin bireylerin ve toplumun sağlığı üzerindeki önemi nedir?

Fizyoterapi, bireylerin hareket kabiliyetini koruyup geliştirmekten sorumlu bir bilim alanıdır. Ameliyat sonrası eski dengelerine kavuşmaları, düşmelere karşı önlemler alınması, felç sonrası iyileşme, ağrı yönetimi, yaralanma ve travmalardan kurtulma gibi birçok alanda etkili bir tedavi yöntemidir. Ayrıca, yaşla birlikte gelişen sağlık sorunlarının yönetiminde de önemli rol oynar.

SAĞLIK BAKANLIĞI ONAYI OLMALI

Sosyal medyada kendisini fizyoterapist olarak tanıtan kişilere karşı nasıl önlemler alınmalı?

Sosyal medyada kendisini fizyoterapist olarak tanıtan kişilere karşı dikkatli olunmalıdır. Fizyoterapi tedavileri, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış merkezlerde, 4 yıllık fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü bitirmiş uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Sosyal medyada gördüğünüz her uygulama sizin sağlığınıza iyi gelmeyebilir. En doğru tedavi için Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış tedavi merkezlerini tercih etmelisiniz.

YANLIŞ UYGULAMALAR SAKATLIĞA NEDEN OLABİLİR

Fizyoterapistlerin egzersiz programları hazırlamadaki rolü nedir?

Fizyoterapistler, hastalıkların olumsuz etkilerinin giderilmesinde olduğu kadar, bireye özel doğru egzersiz programlarının hazırlanmasında da önemli bir göreve sahiptir. Yanlış uygulanan egzersizler sakatlanmalara yol açabilir. Bu nedenle, egzersiz sırasında oluşabilecek sorunların önlenmesi ve ağrılı durumların giderilmesi için uzman fizyoterapistlerden destek almak önemlidir.

Ameliyat öncesi ve sonrası fizyoterapinin önemi nedir?

Çok önemlidir. Ameliyat öncesinde vücudu bu sürece hazırlayarak kas, iskelet, sinir ve damar rahatsızlıklarını en risksiz hale getirmeyi amaçlıyoruz. Ameliyat sonrası dönemde ise, kas kütlesi ve eklem hareket açıklığı kaybını önlemek, uzun vadede oluşacak sorunların önüne geçmek için fizyoterapi uygulamaları yapılır.

Seanslarda hangi yöntemler kullanılıyor?

Fizyoterapi seanslarında yönlendirilen egzersizler veya esnemeler yapılır. Kas ağrısı veya spazmları hafifletmek için masaj, sıcak veya soğuk terapi, ılık su terapisi veya ultrason terapisi gibi yöntemler kullanılır. Ayrıca, yapay uzuv kullanmak zorunda kalan hastalara bunları kullanma konusunda eğitimler verilir ve dengede kalmayı kolaylaştıracak araçlarla ilgili eğitimler sunulur.

EGZERSİZLERİN EVDE DEVAMLILIĞI ÖNEMLİDİR

Tedavilerinin evde devam etmesinin önemi nedir?

Fizyoterapide gelişme sağlanabilmesi ve tam iyilik haline ulaşılabilmesi için verilen egzersizlerin evde de yapılması çok önemlidir. Bireylerin belirlenen programa uyması ve verilen çalışmaları yapması, iyileşme sürecini hızlandırır. Fizyoterapistle çalışmanın en önemli faydası, tedaviye uyumun sağlanması, tedavideki gelişmelerin izlenmesi ve bu gelişmelere göre tedavi planlamasının değiştirilmesidir.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR