Ramazan ayının gelmesiyle birlikte doğru beslenme yöntemleri merak konusu olurken, Malatya Yeşilyurt Çarmuzu Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyen Hekim Faruk Atalan'dan önemli açıklamalar geldi. Atalan, oruç tutmanın bir zayıflama yöntemi olmadığını vurgulayarak sahurun önemine dikkat çekti.
Sahur Yapmadan Oruç Tutmak Sağlıklı mı?
Toplumda yaygınlaşan sahur yapmadan oruç tutma alışkanlığının yanlış olduğunu belirten Diyetisyen Hekim Faruk Atalan, sahurun kesinlikle yapılması gerektiğini söyledi. Atalan, "Sahurda aldığımız besinler bazal metabolizmamızı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştıracaktır" dedi.
Oruç Tutarak Kilo Vermek Mümkün mü?
Ramazan ayının kesinlikle bir zayıflama yöntemi olmadığını kaydeden Atalan, "Oruçta aşırı kilolu olan bireyler zayıflamayı yöntem olarak düşünüyorlarsa bu bir yanlıştır. 13 saat süren bir açtıktan sonra kişilerin yürüme koşma gibi fiziksel aktiviteleri bilinçaltından reddetmeleri ve uzun süre açlıkla baş başa kalmalarından dolayı bazal metabolizma hızları düşmektedir. İftarda aşırı bir besin tüketimi ile vücut çok hızlı bir şekilde yağ depolanmaktadır" diye konuştu.
İftarda ve Sahurda Ne Yemeliyiz?
Oruç açarken yoğun bir tüketimden kaçınılmasının önemine vurgu yapan Atalan, iftarda zeytin, hurma gibi meyve ve türevleriyle birlikte ılık su ve çorba tüketilmesi gerektiğini söyledi. Çorba tüketiminden sonra yarım saat ara verilerek ana öğüne geçilmesi gerektiğini belirten Atalan, 2 saat sonra ara öğün yapılması gerektiğini ifade etti. Ara öğünde bir adet meyve tüketimi yanında da kuruyemiş tüketimini tavsiye etti.
Sahurda Sağlıklı Beslenme Önerileri
Sahurda kahvaltılık tercih edilebileceğini söyleyen Atalan, yumurtanın kesinlikle vazgeçilmez olduğunu belirtti. Tam buğday ürünleri, yoğurt, çiğ kavrulmamış kuru yemişler, sebze ve meyvelerin de sahurda tüketilmesi gereken besinler arasında yer aldığını söyledi. Sahurda çok tuzlu, çok hamurlu, çok şekerli ve kızartma ürünlerinin kesinlikle tercih edilmemesi gerektiğini vurguladı.