Kara Harp Okulu'nun töreninde, mezun teğmenlerden bir bölümü "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı attı. Ak Parti cephesinden tepki gören durumla ilgili Fatih Altaylı görüş bildirdi. 

Fatih Altaylı, köşesinde videonun detaylarına değindi; Mezuniyet töreninde, dönem birincisi olan kadın teğmen Ebru Eroğlu'nun önderliğinde, genç teğmenlerin Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine olan bağlılıklarını coşkuyla ifade ettikleri bir yemin töreni gerçekleştirildi. Altaylı, bu görüntüler karşısında duygulandığını itiraf etti. Videonun kendisine, "Ortalık yıkılıyor. Galiba bir millet tekrar uyanıyor"  notuyla Türk siyasetinde askeri vesayete karşı mücadelesiyle tanınan eski bir siyasetçi dostu tarafından gönderildiğini belirtti. 

Gazeteci Fatih Altayli Ha 841 2 41

GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ

Din ve etnisite üzerinden siyaset yapan bazı grupların bu durumdan oldukça rahatsız olduğunu yazan Altaylı gençlerin gösterdiği bu bağlılık ve sevginin tamamen organik olduğunu, parayla ya da başka yollarla sağlanmış bir durum olmadığını vurguladı.

Fatih Altaylı şu ifadelere yer verdi; "Dünün muhtemelen en çok paylaşılan videosu Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde genç teğmenlerin ellerinde kılıçla ettikleri “gönüllü yemin”di.

Kılıçlarını çekerek bir araya gelen teğmenler, ortaya dönem birincisi kadın teğmeni aldıkları bir çember oluşturdular ve genç teğmen bağıra bağıra Atatürk’e bağlılıklarını, Cumhuriyet’e bağlılıklarını ve Atatürk ilkelerine bağlılıklarını cümle aleme duyurup, bunun üzerine bir yemin ettirdi.

1725184848608 Images 40

İTİRAFTA BULUNDU

Görüntüyü izlerken gözlerimin nemlenmesini engelleyemediğimi itiraf etmeliyim.

Benim açımdan işin ilginci görüntüleri bana yollayanın bir dönem Türk siyasetinde fırtınalar estiren ve anti militarist yanıyla bilinen, askerî vesayetle mücadeleyi siyasi hayatının merkezine koyan eski siyasetçi bir dostum olmasıydı..."

Kaynak: DEMET SAROVA