*Dr. Souadad Kandemir Kanada, İstanbul ve İzmir üçgeninde hazırlıklarını bir süredir titizlikle sürdürdüğü kültürel mirasımız İznik çinisini gelenekselin çağdaş formunu buluşturduğu sergisi gezenleri büyüledi.. 

Geleneksel Türk Sanatına yaptığı birbirinden farklı projeleri ile adından sıkça söz ettiren Dr. Souadad Kandemir şimdi de Türk Çini sanatına ve akademik hayatına farklı bir boyut kazandıracak yeni bir projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. Sergiye isim veren Thalassophile kelimesi Yunanca

Denizsever ve maviliklere düşkün anlamında kullanılıyor.

Thalassophile adlı sergide çeşitli denizleri kapsayan tüplü dalış tutkusu sonrasında sanatını büyülü bir yolculuğa çıkaran sanatçı deniz yaşamının güzelliğini, çeşitliliğini ve canlılığını gözler önüne seren birbirinden değerli yarının antikaları sayılacak 20 çini eserin yer alacağı bir sualtı yolculuğuna çıkardı.

İstanbul kültür sanat ve iş dünyasının pek çok seçkin isminin bir araya geldiği açılışta, sanatçımım çeşitli denizlerde, tüplü dalış tutkusu sonrası sanatını büyülü bir yolculuğu yaşattı.
Deniz ve denizaltı güzelliğini, çeşitliliğini ve canlılığını gözler önüne serdiği eserler yoğun ilgi gördü. İznik çinisi üzerine ilk kez yapılan çizimler yalnız balıkların ve deniz canlılarının yaşamsal görünüşlerinin enfes ayrıntılarını gösterdiği gibi sanatın onları besleyen ekosistemlere duyduğu derin saygıyı da betimlemektedir.
 
Sanat çalışmalarını bir süredir Kanada’da sürdüren sanatçı Dr. Souadad Al-Sigab Kandemir, lisansüstü ve doktora çalışmalarının ardından hem akademik çalışmalarına hem de önümüzdeki aylarda İstanbul’da gerçekleştireceği sergisine farklı bir boyut kazandırmak için kolları sıvadı. 

Bu yoğun tempo aşamasında Uluslararası Sosyal Bilimler ve Araştırmalar Dergisi’nde kabul edilen ve önceki gün yayınlanan Aynanın Tarihçesi, sembolik anlamı ve İslam Sanatı’ndaki yeri konulu makalesi dost ve akademik çevrelerde çok büyük ilgi gördü.

Kaynak: YEŞİM MÜNEVVEROĞLU