Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kovid-19 vakalarındaki artışa ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de Eris varyantına bağlı bir vakanın şu ana kadar görülmediğini belirtti ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü referans laboratuvarlarının sürekli analizler yaptığını söyledi.

Koca, Omicron'un alt varyantlarının görüldüğünü ve bunun uluslararası kamuoyuyla paylaşıldığını ifade etti. Ancak Eris varyantına henüz rastlanmadığını sözlerine ekledi. Vatandaşları tedirgin etmeyecek hiçbir durumun söz konusu olmadığını vurguladı ve eski günlere dönmenin mümkün olmadığını belirtti. Koca, vatandaşların rahat olmaları gerektiğini ve herhangi bir varyantın Omicron'dan daha güçlü bir hastalık etkisine sahip olmadığını açıkladı. Korunma önlemlerinin gripten korunma şekliyle aynı olduğunu da ekledi.

Ayrıca, yaşlı ve kronik hastaların kalabalık ortamlarda aynı şekilde gripten korunmalarını tavsiye etti. Maskenin kullanılması ve temasın en aza indirilmesinin önemine değindi ve yeni bir aşılama dönemi olmadığını belirtti.

Bakan Koca, Beyaz Reform sonrası kamu sektöründen ayrılan hekim sayısının %40 azaldığını açıkladı. Bu hekimlerin yurt dışına gitmediklerini ve farklı nedenlerle ayrıldıklarını söyledi. Kamuya geri dönen hekim sayısının ise 8 bini bulduğunu belirtti.

Son olarak, Türkiye'de bazı ilaçların bulunamadığı ve bazı ilaçların ülkeden çekildiği iddialarına ilişkin, Koca organ nakliyle ilgili bir ilacın piyasadan çekildiği haberlerinin gündemde olduğunu söyledi.

Bakan Koca, şunları kaydetti:

"Evet, ilgili firma bundan böyle ilacı temin edemeyeceğini ifade ederek ülke pazarından ayrıldı. Fakat o ilacın piyasada 5 ayrı eşdeğeri, eşdeğer etkin maddeli olarak üretilmiş versiyonu var. Söz konusu muadil ve ülkemizde ruhsatlı ilaçlardan ikisi de yerli üretim. Dolayısıyla bu anlamda bir sorun olmayacak. Pazardan çekilen firma tamamen rekabeti sürdüremediği için çekiliyor. Son dönemde bu ilaca üç defa zam yapıldığı halde bu kararı aldılar. Ancak 5 tane eş değer ilaç var piyasada. Sorun yaşanmayacak. Bu piyasadan çekilmenin kasıtlı olmadığına inanmak istiyorum. Ayrıca kimse kendisini küresel ilaç şirketlerinin sesi konumunda görmemeli. Ülkemizin ilaç sektörü bu tür emrivaki işlere mahal vermeyecek kadar iyi durumda. Kimse endişe etmesin."

aa
Editör: Funda Işık