İBB, destek kapsamında; İstanbul’un iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayacak, verimi yüksek fide ve tohum denemelerini İstanbullu çiftçilerin oluruyla, bazı tarlalarda gerçekleştirdi. 

2023 yılı hububat ekim döneminde, gönüllü çiftçilerin desteğiyle, toplam 130 dekar alana 7 çeşit buğday; 82 dekar alana da 4 çeşit arpa ekimi yapıldı. Silivri’de hasadı gerçekleştirilen 5 çeşit yerli buğday tohumu, Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirildi. Toplam 50 dekarlık alana ekilen bu tohumlar, kalite ve verim açısından değerlendirildikten sonra, destek kapsamına alınacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, tarımın beşiği olarak nitelendirdiği Trakya ve Anadolu topraklarında doğayı korumanın ve yaşatmanın en büyük sorumluluk olduğunu vurguladı. İmamoğlu konuşmasında “Bu topraklar; Trakya'sıyla, Anadolu'suyla, tarımın, her konunun aslında beşiği. Dünyada insanlık adına atılan kayıtlı ilk adımların neredeyse tamamı, bu topraklarda başladı, yeşerdi. O bakımdan biz, aslında çok özel bir milletiz, toplumuz. Ama bunun bir kıymetini bilmek, sorumluluğunu taşımak da lazım. Yani ‘bu topraklarda yaşamanın en büyük sorumluluğu nedir’ derseniz; doğayı korumaktır, doğayı yaşatmaktır, canlıları yaşatmaktır. Dolayısıyla insanı yaşatmaktır. O bakımdan doğayı koruyan, doğayı güzelleştiren, toprağın bereketini arttıran her adımın yanında olmalıyız” ifadelerini kullandı.

ÇİFÇİDEN SANAYİCİYE, ESNAFTAN EMEKLİYE HERKES ZOR DURUMDA

Ülkenin içinden geçtiği ekonomik koşullara da değinen İmamoğlu, çiftçilerden sanayicilere, esnaftan emeklilere kadar her kesimin zor durumda olduğunu belirtti. İmamoğlu, “Çiftçilerimiz, hayvancılarımız, sanayicilerimiz, esnafımız, yurttaşımız, ücretli çalışanımız, emeklilerimiz, hemen her kesimden yurttaşımızın ne kadar zor durumda olduğunu hepimiz biliyoruz. Ve bu bir buhran. Ama buna rağmen, bu koşullarda ayakta durmaya çalışıyoruz. Enflasyon aldı başını gidiyor” dedi.

ATATÜRK’ÜN SÖZÜ BİZİM İÇİN REHBERDİR

Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, yaptığı konuşmada tarımın ve üretimin yeniden güçlendirilmesinin geleceğimiz için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Atatürk'ün "Çiftçi ve köylü milletin efendisidir" sözünün kendileri için bir rehber olduğunu belirten Balcıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte bu sözün ışığında hareket ettiklerini dile getirdi.

TOPRAKLARIMIZI RANTA VE BOTONA KURBAN ETMEYECEĞİZ

Balcıoğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Ekrem Başkanımız sağ olsun tarım diyor, üretim diyor ve bizleri bu konuda asla yalnız bırakmıyor. İşte görüyorsunuz burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eliyle dağıtılan yerli tohumların hasadını hep birlikte yapacağız. Silivri'nin bereketli tarım topraklarını ranta ve betona kurban etmeyeceğiz. Bu toprakları koruyarak, yeşiline ve mavisine sahip çıkarak geliştireceğiz. Ekrem Başkanım kendisini İstanbul'un muhafızı olarak ilan etmişti, ben de kendisiyle birlikte Silivri'nin muhafızı olacağım söz vermiştim sizlere, sözümü de tutacağım."

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR