Ihlamur çiçeği, kafein içeren bir içecek olarak bilinir. Tilia cinsine ait ıhlamur ağacının çiçekleri, krem renginde güzel kokulu çiçekleriyle dikkat çeker. İlginç bir şekilde, ıhlamur çiçeği içerisinde kafein bulunur. Ancak bir fincan içecekteki kafein miktarının 226 mikrogramı geçmediği için uyku sürecini olumsuz etkilemesi pek olası değildir. Orta Çağ'dan bu yana ıhlamur çiçeği, terlemeyi artırmak amacıyla kullanılmıştır.


Ihlamurun kullanımı, soğuk algınlığı semptomlarını azaltma, kaygıyı ve kan basıncını düşürme, migren ve sinirsel gerginlikle başa çıkma, karaciğer ve safra kesesi bozuklukları ile ishal tedavisine katkıda bulunma gibi birçok potansiyel faydayı içerir. Ancak bu etkilerin bilimsel olarak kanıtlanmış olmamasına rağmen, yıllardır kullanılan ıhlamurun bilinen etkileri tecrübeyle sabittir.



Ihlamur çiçeği çeşitli dozaj formlarına sahiptir, ancak belirli bir dozajı destekleyen yeni klinik çalışmalar yapılmamıştır.



Bitki çaylarının kullanımına yönelik görüşlere göre, günde 2-4 gramdan fazla ıhlamur tüketilmemelidir. Kalp hastalığı öyküsü olan bireylerin ıhlamuru aşırı miktarda tüketmemesi önerilir.



Ihlamur çayı hazırlanırken, 2-3 çay kaşığı ıhlamur çiçeği veya yaprağının bir bardak sıcak suda 15 dakika demlenmesi tavsiye edilir. Günde birkaç bardak içilmesi önerilir.




Ancak çocuklar, hamile ve emziren kadınların tüketiminde dikkatli olunmalı ve bir uzman hekime danışılmalıdır. Ihlamur çayının diüretik özellikleri nedeniyle, başka bir diüretik ile birlikte tüketilmemesi önerilir.

Kaynak: haber merkezi