İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Büyükçekmece Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen 25. Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali kapsamında, tarım kültürümüzün önemli bir parçası olan Celaliye Bamyası'nın hasadı yapıldı. 

Etkinliğe katılan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Celaliye Bamyası'nın bölge için önemini vurguladı ve vatandaşları bu lezzetli ve şifalı ürünü satın almaya davet etti.

25. Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali, birbirinden renkli etkinliklerle devam ediyor. Festivalin bir parçası olarak gerçekleştirilen Celaliye Bamyası hasadı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'ün katılımıyla büyük ilgi gördü. Başkan Akgün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kardeş şehri İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, eşi Özlem Hanım ve arkadaşlarıyla birlikte sabah saatlerinde Celaliye bölgesine geldi.

BÖLGEMİZ TARIM KÜLTÜRÜNÜN BİR PARÇASIDIR

Başkan Akgün, Celaliye Bamyası'nın Türkiye genelinde ve özellikle İstanbul'da tanındığını belirterek, "Coğrafi işaret almış bir bamyadır. Onun hasadını yaptık ve hasat devam ediyor. Bölgemiz, tarım kültürünün bir parçasıdır. Vatandaşlarımızın Celaliye Bamyası'nı satın alması için Büyükçekmece Tarım Market'e uğraması gerekiyor. Harika bir bamya, şifa kaynağı bir bamya. Hepinize tavsiye ediyorum," dedi.

GÖNÜLDEN KUTLUYORUM

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ise, festivalde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu yıl 25. düzenlenen Büyükçekmece Belediyesi'nin festivaline katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Gecesiyle, gündüzüyle dopdolu bir program. Sosyal ve kültürel etkinliklerin yanında, başkanımızın üreticilerin yanında olması, bu kadar lezzetli bir bamyanın satışını teşvik etmesi takdire şayan. Başkanımı ve ekibini canı gönülden kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Sizler de, Celaliye Bamyası'nın şifalı özelliklerinden faydalanmak istiyorsanız Büyükçekmece Tarım Market'i ziyaret edebilirsiniz.

AYRI BİR ÇERÇEVEDE VERELİM BU KISMI BAMYANIN FAYDALARI NELERDİR?

Bamya, hem Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri hem de sağlığımız için sayısız faydalar sunan mucizevi bir sebzedir. Besleyici değeri yüksek olan bamya, özellikle yaz aylarında sofralarımızı süslerken, sağlığımız için de birçok olumlu etkisi bulunmaktadır.

İşte bamyanın öne çıkan faydaları…

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:

Bamya, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar. Özellikle mevsim geçişlerinde sıkça karşılaşılan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi vardır.

Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: 

Lif bakımından zengin olan bamya, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlık sorununu giderir ve bağırsak hareketlerini artırarak sindirim sürecini kolaylaştırır.

Kalp Sağlığını Destekler:

Düşük kalorili ve yağsız bir sebzedir. İçeriğindeki potasyum ve magnezyum gibi mineraller, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenler. Düzenli bamya tüketimi, kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.

Kan Şekerini Düzenler: 

Bamya, düşük glisemik indekse sahiptir. Kan şekerini düzenler ve diyabet hastaları için ideal bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda içerdiği çözünür lifler sayesinde kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.

Antioksidan Kaynağıdır: 

İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Bu sayede hücre yenilenmesini destekler ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Cilt Sağlığına Katkı Sağlar:

A vitamini ve beta-karoten açısından zengindir. Bu vitaminler, cilt sağlığını korur ve cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar. Ayrıca ciltte oluşan hasarları onarır ve cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır.
Bamyanın şifasından bu kadar bahsetmişken sizler için bamya turşusu tarifi hazırladık… Tarifi vermesi bizden, yapması sizden…

MALZEMELER

Yarım kg Celaliye Bamyası
1 su bardağı sirke
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı tane karabiber ( Arzuya göre)
4-5 diş sarımsak

YAPILIŞI

* Celaliye bamyalarının tepesini koni şeklinde kestikten sonra iyice yıkayın.
* 1 kiloluk kavanozun dibine bir çorba kaşığı deniz tuzu dökün.
* Kabuklarını soyduğunuz sarımsaklardan iki tanesini tuzun üzerine koyun.
* Bamyaları kavanoza doldurun. Diğer sarımsakları da en üste koyun. Bamyaları kavanoza iyice bastırabilirsiniz.
* Küçük bir tencerede 1 su bardağı sirke, bir çay bardağı su, 1 çorba kaşığı deniz tuzu ve 1 çay kaşığı tane karabiberi koyun. Bu karışımı 3 dakika kadar kaynatın. Kaynattığınız bu karışımı bamyaların üzerine dökün.
* Kavanozun ağzını hemen sıkıca kapatın. Kavanozu ters çevirerek bir iki saat bu şekilde dinlendirin.
* Işık almayan bir yerde kavanozu on gün boyunca bekletin.
 Afiyet olsun

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR