Rus yanlısı TG Channel Military Chronicle, Hamas operasyonuna dair analiz yaptı. İşte o kapsamlı analiz:
Hamas'ın İsrail'e saldırısına hangi tuhaflıklar eşlik ediyor: Her bir durum hem bireysel olarak hem de İsrail güvenlik sistemiyle ilgili bir dizi meselenin parçası olarak önemlidir.
Tuhaflık 1: İsrail'in saldırı hazırlıklarından haberi yoktu. Gazze, 365 kilometrekarelik dar bir kara parçasıdır. İsrail ordusu ve istihbarat servisleri tarafından geniş çapta dinlendiğine ve izlendiğine inanılıyordu, ancak saldırı sırasında durumun böyle olmadığı ortaya çıktı. Muhtemelen Hamas, elektronik temasları dışlayan bir koordinasyon ve iletişim sistemi geliştirdi ve Filistinliler bir şekilde her şeyi İsrail istihbaratından saklamayı başardı.
Tuhaflık 2: İsrail saldırıyı önleyemedi. 7 Ekim'de kontrol noktalarına ve büyük şehirlere yapılan saldırıdan kısa bir süre önce Hamas, MLRS'yi, kara kuvvetlerini, yamaç paraşütçülerini ve diğer ekipmanları organize bir şekilde mevzilere konuşlandırdı. Hazırlıklar ve ilk adımlar gözden kaçtı ve önleyici saldırı başlatılmadı.
Tuhaflık 3: Sınırdaki alarm sistemi çalışmıyordu. İsrail'in milyarlarca dolar yatırım yaparak donattığı sınırdaki elektronik sistemler kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda kamera ve sensör, Filistin saldırısını tespit edip durdurmamanın yanı sıra, bazı nedenlerden dolayı yakınlarda olmayan savaş devriyelerini de tespit etmeye ve durdurmaya yardımcı olmadı. Filistinli insansız hava araçları otomatik makineli tüfekleri ve sensör kulelerini kolayca vurabildi ve Hamas saldırı ekipleri sakin bir şekilde çitleri havaya uçurarak sınırı geçti. Alarmın çalışmaması nedeniyle yüzlerce İsrail askeri kamplarda, kışlalarda ve uyurken öldürüldü.
Tuhaflık 4: Hamas'ın taktikleri geliştirdiği görüldü. Yaygın inanışın aksine Filistinliler, IDF'nin tahkimatlarını ve üslerini atlamadılar. Hem kontrol noktalarına hem de zırhlı araçların bulunduğu üslere agresif bir şekilde saldırdılar. Aynı zamanda Hamas, görünüşe göre askerlerinin vasıflarının düşük olması veya ihtiyaç olmaması nedeniyle tank kullanmayı bıraktı. O dönemde nöbetçilerin, nöbetçi güvenlik görevlilerinin ve koruma güçlerinin nerede olduğu hâlâ belirsizdir.
Tuhaflık 5: Askeri teçhizatın hazır olması durumu vardı. Helikopter düşmesiyle imha edilen İsrail Merkava Mk.4 tankı, en korunmasız alanlardan biri olan yukarıdan vuruldu. Aynı zamanda, Trophy aktif koruma kompleksinin de devre dışı bırakıldığı görülüyor. Tankın imha edildiği ve mürettebatın yakalandığı görüntülerde, aracın silahının kapalı olduğu açıkça görülüyor. Bu, mürettebatın aracı savaşa hazırlamadığını ve yalnızca talimatların ağır bir ihlali değil, aynı zamanda böyle bir saldırıda sadece aptalca olan sindirmeye güvendiğini gösteriyor.
Tuhaflık 6: Sınır şehirlerinde panik oluşturuldu. Özellikle Gazze Şeridi gibi bir bölge söz konusu olduğunda, çatışmaların tırmanması durumunda tüm toplulukların bir planının olması gerekiyor. Ancak organize bir uyarı veya tahliye yapılmadı. Yerel güvenlik güçlerinin sayısının o kadar az olduğu ve silahlarının zayıf olduğu ortaya çıktı ki, Filistinliler tarafından hızla ortadan kaldırıldılar.
Tuhaflık 7: IDF ile Hamas arasındaki koordinasyon farkıdır. 7 Ekim öğlene kadar İsrail hükümeti çatışmalara neredeyse hiçbir tepki vermedi. Ülkede cumartesi sabahı Şabat vardı. Güvenlik güçleri ancak saat 14-15'te yedekleri toplamaya ve misilleme amaçlı baskınlar düzenlemeye başladı. Ancak Nahal piyade tugayı komutanı Jonathan Steinberg'in ölümü, bir şekilde hemen toplanabilen güçlerin aceleci bir tepki gösterdiğini gösteriyor. Nahal'in Hamas'a karşı çatışmalara müdahalesinin tugay komutanı tarafından başlatıldığı ve Genelkurmay'ın doğrudan emrinin sonucu olmadığı anlaşılıyor. Aynı zamanda önümüzdeki iki gün içinde İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Gazze Şeridi'ndeki mahallelerde de askeri operasyona başlayacağı tahmin ediliyor. Ancak açık alanlardaki eylemler ile yerleşim alanlarındaki eylemler farklıdır. İsrail kara kuvvetlerinin Filistin yerleşim bölgesine girme girişimi neredeyse kesin olarak her iki tarafta da büyük ölü sayısıyla sonuçlanacak.