İzmir'deki bir fabrikada yönetici olarak çalışan Ş.P.G. adlı kadın, Karşıyaka 2. İş Mahkemesi'ne başvurarak, 11 Ocak 2021'de işe başladığını ve salgın döneminde işverenin tanıdığı hak gereği 1 Haziran 2021'de ücretsiz izne çıkarıldığını, fesih yasağının sona erdikten sonra 7 Temmuz 2021'de iş akdinin ihtarname ile sonlandırıldığını belirtti.


TL emsallerine şubatta fark attı

 

Ücretsiz izin süresinin kıdem hesaplamasına dahil edilmesini talep eden davacı, iş akdinin haksız feshedildiğini savundu. Pandemi nedeniyle uygulanan ücretsiz iznin, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 55. maddesi altında "işveren tarafından verilen diğer izinler" olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Davacı, pandemi dönemindeki ücretsiz iznin kıdeme eklenmesini talep etti.


FETÖ 'kara para'yı iş adamlarıyla aklamış
 

Mahkeme, davacıyı haklı bularak işe iade kararı verdi. Mahkeme, ücretsiz izin uygulamasının işçinin talep ve rızasına bağlı olduğunu, ancak salgın nedeniyle işverene tanınan yetkinin, işçiyi ücretsiz izne çıkartma imkanı verdiğini belirtti. Mahkeme, salgın dönemindeki ücretsiz iznin kıdeme dahil edilmesi gerektiğine hükmetti. Ayrıca, işverenin davacıya 4 aylık maaş tutarı olan 119 bin lira ve işe başlatılmama tazminatı olarak 88 bin 500 lira ödemesine karar verdi. Bu karar, iş hukuku açısından önemli bir emsal teşkil edebilir.

Kaynak: haber merkezi