Pankreas kanserinin bazı ciddiye alınmayan semptomları bulunabiliyor. Yeni başlayan, devam eden veya kötüleşen karın ağrısı hastalığın belirtisi olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı da sorun. Egzersiz veya diyet yapmamanıza rağmen kilo veriyorsanız risk altında olabilirsiniz. Bu hastalık, sindirimi de engelleyebildiği için yorgunluğa sebep olabilir.

SARILIK YAPABİLİR

Pankreas tümörü; sarılığa, ciltte veya gözlerde sararmaya yol açabilir. Sarılık hastasıysanız, bu doktora görünmeniz için açık bir nedendir. Aniden ortaya çıkan diyabet ve kan şekeri seviyelerinin bir anda yükselmesi, özellikle kilo veren 50 yaş üstü kişilerde, pankreas kanseri belirtisi olabilir.

DOKTORUNUZLA KONUŞUN

Pankreas kanseri geçirmiş birden fazla aile üyeniz varsa hemen doktorunuzla temasa geçin ve kendinizi kontrol ettirin. Diyabet ve obezite, pankreas ve sindirim sistemi üzerinde oluşturdukları zorlama ve iltihaplanma nedeniyle risk faktörleri olarak kabul edilir.

BİR AN ÖNCE BIRAKIN

Ve çoğu hastalıkta olduğu gibi, aşırı miktarlarda alkol ve sigara içmek de pankreas kanseri riskini artırır. Bu zararlı alışkanlıkları bırakmak, vücudunuza yapabileceğiniz en büyük iyilikler arasındadır.

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL