Menopoz; hormonal değişiklikler ve metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle sıklıkla kilo alımına ve vücut yağ dağılımının değişmesine neden olur. Menopoz döneminde östrojen seviyelerinin düşmesi açlığı artırabilir ve yağsız kas kütlesini azaltarak kilo yönetimini daha zor hale getirebilir. Hormon tedavisi, kuvvet antrenmanı, kaliteli uyku ve kalori alımını ayarlama gibi kilo yönetimi stratejileri menopoz kaynaklı kilo alımını azaltmaya yardımcı olabilir.

SENEDE EKSTRA 0.7 KİLO

Perimenopoz ve menopoza odaklanan Midi Health'den Doktor Kathleen Jordan, "Menopoz sonrası kadınlar yılda ortalama 0.7 kilo alırlar ve vücut şekillerinde bir değişiklik yaşayabilirler, göbek çevresinde daha fazla yağ birikebilir" şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Jordan, "Orta yaşta meydana gelen kilo ve vücut kompozisyonu değişimlerinin bir kısmı yaşlanmaya ve doğal olarak yavaşlayan metabolizmaya bağlanabilir. Ancak menopoz nedeniyle azalan östrojen seviyeleri, uyku ve ruh sağlığına müdahale eden menopoz semptomları da bu konuda önemli rol oynuyor" açıklamasında bulundu.

HAFTADA EN AZ 2 KEZ

Kötü veya yetersiz uyku, stres hormonu üretimini artırır. Çok fazla kortizol, göbek yağının artmasına ve kan şekerinin yükselmesine yol açabilir. Haftada en az iki kez ağırlık kaldırmak, kas kütlenizi oluşturmanıza ve korumanıza yardımcı olur. Bu da metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Menopozdan sonra daha yavaş bir metabolizma, kalorileri etkili bir şekilde yakma yeteneğini engeller. Daha düşük kalori ihtiyaçlarını karşılamak için işlenmiş gıdaları, tatlandırılmış içecekleri ve alkolü sınırlamaya çalışın.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL