Üreme işlevlerinden sorumlu beyin bölgelerini istemeden harekete geçirebilecek kimyasallara yönelik araştırmalar, çoğumuzun çevremizde karşılaşabileceği bileşikleri tespit etti. Kadınlarda erken ergenliğin potansiyel bir tetikleyicisi olabileceğini vurguladı.

BİRÇOK YERDE VAR

Avrupa Birliği tarafından yasaklanan ve bir zamanlar erkek parfümlerinde yaygın olarak kullanılan misk kokusu öne çıktı. Ancak ABD de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde satılan ürünlerde hala bulunabiliyor.

DÜŞÜŞ YAŞANDI

Geçtiğimiz yüzyılda, adetin başlangıç süresi ve meme gelişiminin ortalama yaşları, aşağıya doğru eğilim gösterdi. Açıkça ırksal ve sosyoekonomik faktörler olsa da, bu durumun "genetik" olarak kabul edilmesi normal değildi.

BİRÇOK SORUN

Misk, AB'de olmasa da dünyanın birçok yerindeki bakım ürünlerinde kullanılıyor. Bu kokunun beynin bazı kısımlarını daha erken yaşlarda ergenliği tetikleyebilecek şekilde etkilediği öğrenildi. Ergenliğin erken başlamasıyla birlikte psikolojik sorunlar, kalp-damar hastalıkları ve meme kanseri riskleri artıyor. Obezite ve beslenme değişikliklerinin de adet görme ve meme gelişimi yaşlarının düşmesine katkıda bulunabileceği kaydedildi.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül