Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin yayınladığı verilere göre; 26 eyalette ve Washington'da 188 kızamık vakası bildirildi. Herhangi bir ölüm belgelenmedi ancak çoğunluğu 5 yaş altı çocuklar olmak üzere 93 kişi hastaneye kaldırıldı.

TOPLAMDA 13 SALGIN

ABD'de bu yıl 13 kızamık salgını görüldü. Bunların en büyüğü mart ayında Chicago'daki bir göçmen barınağında ortaya çıktı ve 60'tan fazla vakayla ilişkilendirildi. Geçtiğimiz sene ABD'de sadece dört kızamık salgını ve toplam 58 vaka kaydedilmişti.

2019'DAN SONRA

Bu yılki sayı, 2019'dan bu yana en yüksek rakam... O yılki 1.200'den fazla vakanın çoğu, New York'taki Ortodoks Yahudi topluluklarındaki salgınlarla ilişkiliydi. Boston Üniversitesi'nden Tıp Profesörü David Hamer, "Bu yılın 2019'dan bile daha kötü olması kesinlikle bir potansiyel" dedi. Ancak bunun çok düşük bir ihtimal olduğu düşünülüyor.

ÇOĞU YURT DIŞINDAN

Uzmanlar bu yılki artışın iki ana faktöre bağlı olduğunu söylüyor: ABD'de aşılama oranlarının düşmesi ve dünya genelinde kızamık vakalarının artması. Bu sene kızamığa yakalanan kişilerin yaklaşık %85'i aşılanmamıştı. Vakaların çoğu uluslararası seyahatle bağlantılıydı, yani hastalık ABD'ye diğer ülkelerde enfekte olan gezginler tarafından getirildi. Rakamın yıl sonuna kadar artmasından korkuluyor.

Muhabir: Lila Okyanus