Pazar günü yayınlanan bir araştırmaya göre; yeni kiracılar için rakamların artması sonucunda Almanya'nın büyük kentlerinde kalacak yer bulmak giderek zorlaşıyor. JLL emlak acentesi, arz-talep uyumsuzluğunun, eski ve yeni kiracıların ödediği rakamlar arasında ciddi farka sebep olduğunu belirtti. 

ZATEN SIKIŞIK

Çalışmada, kiracıların yeni daire için daha yüksek kira ödemekten kaçınmak için yerlerinde kaldıkları ve bunun da zaten sıkışık olan pazarda arzın azalmasına yol açtığı tespit edildi.

MÜNİH VE BERLİN

Bu durumun da yeni kiracılar için daha fazla kira artışına yol açtığını belirten şirket, gerçek talebin şu anda abartılmış olabileceğini öne sürdü. JLL araştırması, özellikle Münih ve Berlin'deki mevcut ve yeni kira sözleşmeleri arasında büyük tutarsızlıklar tespit etti. Kiracılar, metrekare başına kiraların 8 euroya kadar daha yüksek olduğu yeni binalara taşınmaya isteksiz davranıyor.

ARTAN MALİYETLER

Berlin'i, Frankfurt izledi. Fark yaklaşık 5 euroydu. Buna karşılık, Ruhr bölgesindeki Duisburg'da ve doğudaki Dresden'de hareket etmek çok daha kolay. Fark 1.5 euroya düştü. Almanya'nın bazı bölgeleri ciddi bir konut krizi yaşıyor. Bu durumun, artan inşaat maliyetleri ve yüksek faiz oranlarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Muhabir: Tamer Ayeri