Birçok insan ekmek, makarna ve pirinç gibi yiyecekleri tüketmenin kilo alımına, yüksek kan şekeri seviyelerine ve daha fazlasına yol açacağına inanıyor. Çoğu insan günlük önerilen karbonhidrat alımını aşıyor. Sadece %1 veya %2 oranındaki kişiler gerçekten yeterli tam tahıl alıyor. Tüm karbonhidratların ve özellikle tüm tahıl ürünlerinin aynı olmadığını anlamak gerçekten önemlidir.

VİTAMİNLERLE DOLUDUR

Tam tahıllar temel vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlarla doludur. Bunları uzun vadede kesmek, bu faydaları kaçırmak anlamına gelir ve genellikle sürdürülemez beslenme alışkanlıklarına yol açar. Beyaz un gibi rafine edilmiş tahılların aksine, tam tahıllar tüm tahıl çekirdeğini içerir, böylece doğal vitaminlerini, liflerini, sağlıklı yağlarını ve daha fazlasını korurlar.

BÜYÜK ORANDA DÜŞÜYOR

Tam tahıl seçeneğinden rafine seçeneklere geçmek, minerallerin %50 ila %80 oranında azalmasına sebep oluyor. Tam tahıllar arasında; kinoa, yulaf, tam buğday unu, bulgur ve yarma, kepekli ekmek, çavdar, tam tahıldan yapılmış kahvaltılık gevrekler, esmer pirinç ve kepekli makarna gibi seçenekler bulunur. Tam tahıllar, B vitaminleri, demir, magnezyum, selenyum, potasyum ve E vitamini gibi antioksidanlar gibi temel besinlerin yanı sıra karbonhidrat, protein ve lif sağlar.

ÖNEMLİ BİR ENERJİ KAYNAĞI

Ve evet, tam tahıllar nişasta bakımından zengindir. Ancak lif ve besin içerikleri onları vücudumuz için önemli bir enerji kaynağı yapar. Tam tahıllar günlük lif ihtiyacınızı karşılamanın kolay ve besleyici bir yoludur. Tam tahıllardaki lif; kan şekeri seviyelerini daha iyi yönetmeye, kan basıncını düşürmeye, bağırsak sağlığını desteklemeye ve kardiyovasküler hastalık, Tip 2 diyabet ve kolorektal kanser riskinizi düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak doğru oranda tüketim için bir beslenme uzmanıyla görüşün.

Kaynak: HABER MERKEZİ