Aşırı kilolu veya obez olan çoğu insan, şu anda kilo vermeye çalıştığını veya hayatlarının bir noktasında bunu denediğini söylüyor. Kilo verme isteğinin nedenleri çeşitli olmakla birlikte, sağlık sorunları ve dış görünüşte değişiklik isteği yaygın görülen nedenler arasındadır. Uzmanlar, kilo vermek için insanların diyetlerini veya egzersiz rutinlerini değiştirmek gibi yapabilecekleri şeyler olduğunu, ancak çoğu zaman kişinin kontrolü dışında olan faktörlerin de bulunduğunu söylüyor.
SOSYAL İLİŞKİ MOTİVASYONU
Weill Cornell Tıp Fakültesi'nden Yardımcı Doçent Beverly Tchang, "İnsanlar sosyal ilişkilerde motivasyon buluyor. Bunu eşleri veya çocukları için yapıyor olabilirler, bu da çok güçlü bir motivasyon kaynağı olabilir. Bununla birlikte, kalp krizi geçirip ölebileceklerini fark eden ve şimdi hayatta ikinci bir şansa sahip olan ve kendileri için kilo vermek isteyen hastalar da gördüm" dedi.
BİYOLOJİK GÜÇLER
Bu motivasyonlar, diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya başlamak için güçlü itici güçlerdir, ancak bu her zaman yeterli değildir. Belirli kişilerde kilo kaybını sınırlayan ve zamanla kilo alımını teşvik eden biyolojik güçler olabiliyor. Kilo alımı ayrıca, genellikle insanların kontrolü dışında olan hormonal düzensizlik veya metabolik faktörlerden de kaynaklanabilir.
AÇLIK HİSSİNE YOL AÇIYOR
Araştırmalar, obezite sorunu olan kişilerde ghrelin adı verilen bir hormonun daha yüksek seviyelerde olduğunu ve bunun da sürekli açlık hissine ve kilo alımına yol açtığını göstermektedir. Ek olarak, leptin hormonal dengesizliği bir kişinin metabolizma hızını düşürebilir. Yani kalorileri daha yavaş yakarlar ve bu kalorileri yağ olarak depolarlar. Bu da kilo alımına yol açar.