Başta; “Tıbbın babası” olarak nitelenen Hipokrat ve “polimerik erken tıbbın babası" İbni Sina olmak üzere bir çok bilim insanının her derde deva olarak nitelediği zeytinyağının bir yararı daha kanıtlandı. ABD’nin dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, margarin ve ticari mayonez gibi yağlar yerine zeytinyağı kullanmak demanstan (bunama) ölme riskini ciddi oranda azaltıyor.
Araştırmada, her gün yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketen kişinin bunamadan ölme riskinin, hiç zeytinyağı tüketmeyen veya nadiren tüketenlere kıyasla yüzde 32 daha düşük olduğu belirlendi.
Bilim insanları, diyet ve demansa bağlı ölüm arasındaki ilişkiyi araştıran ilk çalışmada, otuz yıl boyunca 90 binden fazla Amerikalının diyet anketlerini ve ölüm kayıtlarını analiz etti. Bunlardan 4 bin 749'unun demans nedeniyle öldüğü kaydedildi.
Araştırmacılar çalışmanın, diğer yağların yerine zeytinyağı kullanmanın da sağlıklı bir beslenmeyi desteklemeye yardımcı olabileceğine dair kanıtları desteklediğini söyledi.
BEYİN VE KALP SAĞLIĞI İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ
Harvard Üniversitesi araştırmacısı Anne-Julie Tessier, sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilen ve 'süper gıda' örneği olarak gösterilen zeytinyağının kalp ve beyin sağlığına da iyi geldiğinin altını çizdi.
Tessier, "Zeytinyağındaki bazı antioksidan bileşikler kan-beyin bariyerini geçerek potansiyel olarak beyin üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Zeytinyağının kardiyovasküler sağlığa fayda sağlayarak beyin sağlığı üzerinde dolaylı bir etkiye sahip olması da mümkün" diye konuştu.
BUNAMA HASTALIĞI NEDİR?
Halk arasında bunama olarak bilinen demans, hafızanın ve diğer zihinsel yeteneklerin sosyal ve iş hayatını etkileyecek düzeyde bozulması olarak ifade ediliyor. Beyindeki fiziksel değişikliklerden kaynaklanan hastalığın yaygın türü Alzheimer olarak biliniyor.