Karagül adıyla bilinen bu özel gül çeşidi, Türkiye’yi dünya çapında tanıtan ve sadece Şanlıurfa’da yetişebilen Halfeti’nin siyah incisidir. Gizemli siyah rengi ve nadir bulunan yapısı ile hem yerli hem de yabancı ziyaretçileri büyülüyor.

Rengiyle dikkat çeken bu gülün tohumu nereden ve nasıl geldiği net olarak bilinmese de senelerdir Halfeti içinde özel bir tarım alanında yetiştiği bilinmektedir. Karagüller, başka bir yere taşındığında siyah yerine koyu bordo bir renge sahip olabilir.

BAŞKA TOPRAKLARDA YETİŞTİĞİNDE

Karagül, Halfeti dışında yetiştirilmeye çalışıldığında, ortamın uygunluğu ve toprak koşulları nedeniyle tam anlamıyla siyah rengini kaybedebilir. Karagül, farklı toprak ve iklim koşullarında koyu kırmızıya ya da koyu mor renklere dönüşebilir. Ancak, gerçek ve yoğun siyah rengi, yalnızca Halfeti'nin kendine özgü topraklarında ortaya çıkar.

KARASEVDAYI ANLATIYOR

Anlatılan rivayetlere göre, birbirini seven iki gencin aşkının simgesi olarak biliniyor. Ayrıca çiftlerin sevgilerine atılan bir mühür olarak tanımı yapılıyor. Karasevda, tutkulu aşkı simgeleyen bir gül olarak tanıtılır. Karagül kendi toprağından başka bir yere gittiğinde yapısını bozup rengini kaybediyorsa; sevenlerden biri başkasına gittiğinde aşkını kaybeder diye anlatılır.

HİKÂYESİ

Kaynaklar göre Karagülün şeytanın gülü olduğunu iddia eden bir efsane daha var. İnanışa göre karagül, şeytanın gülüymüş ve kimse ona dokunmazmış. Ancak karagül bir gün bir kıza madalyon olarak gözükmüş. Kız madalyonu sahibine vermek için eline alınca, şeytanın gülüne dokundu diye kızı cadı ilan etmiş halk. Ve kızı çarmıha gerip taşlayarak öldürmüşler. Bunun üzerine şeytan da kızın öldüğü bu topraklarda acı bir iz kalsın diye, "Burada artık sadece siyah gül yetişecek" demiş.

Kaynak: YASEMİN COŞKUNÖZ