Türk Dermatoloji Derneği Akne ve Rozase Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, güneş alerjisi ve güneşin zararlı etkilerinden korunma yollarını anlattı.
Türk Dermatoloji Derneği Akne ve Rozase Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, son yıllarda güneş alerjisinin giderek yaygınlaştığını ve bu durumun bahar ve yaz aylarında ciddi zorluklara neden olduğunu vurguladı. Güneş alerjisinin güneş ışınlarına maruz kalmanın ardından kaşıntı, kızarıklık ve ciltte kabarcık gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirten Karadağ, bu alerjik reaksiyonun genetik faktörlere veya düşük kaliteli kremlerin ve ilaçların kullanımına bağlı olarak gelişebileceğini açıkladı.
Güneşin yaz aylarında yoğun şekilde hissedilmesi cildinizi ve sağlığınızı tehlikeye atabilir. Güneş alerjisi hakkında Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ'ın tavsiyeleri ve uyarıları...
Güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunmalıyız?
Güneşten korunmak için en az 30 SPF'li, UVA, UVB ve mavi ışık koruması olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanılması önemlidir. Sabah 10 ile akşam 4 arasındaki yoğun güneş ışığından kaçınmak da faydalıdır. Ayrıca UV koruması olan güneş gözlükleri, geniş kenarlı şapkalar ve uzun kollu kıyafetler de kullanarak cildinizi koruyabilirsiniz.
Ciltte reaksiyona neden olabilecek maddeler nelerdir?
Ciltte reaksiyona neden olabilecek maddeler arasında bazı parfümler, kolonya, kozmetik ürünler ve makyaj malzemeleri yer alabilir. Bu ürünler güneşe maruz kaldığında ciltte lekelenme ve döküntülere neden olabilir. Bu nedenle bu tarz ürünleri kullanırken dikkatli olmak ve güneşten koruyucu sürmek önemlidir.
Kimlerde daha çok görülebiliyor?
Her yaştan bireyi etkileyebilen bu alerjik reaksiyon kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülebiliyor. Ayrıca çocukların cildi yetişkinlere göre daha ince ve hassastır. Bu nedenle güneş alerjisine yakalanma riskleri daha yüksektir.
Güneş alerjisinden korunmak için hangi önerileri sunarsınız?
Ani güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmalısınız ve cilt hücrelerinin güneş ışığına uyum sağlaması için dışarıda geçirilen süreyi yavaş yavaş artırmalısınız. Güneş hassasiyeti olan kişiler için polypodium leucomotas (eğrelti otu ekstresi) gibi takviyeler de faydalı olabilir. Güneşe çıkmadan önce bunları içerek cildinizi koruyabilirsiniz.
Türk Dermatoloji Derneği Akne ve Rozase Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ