Yeni bir araştırma, soda veya kola içmenin yüksek adet sancısı yaşama olasılığını %24 oranında artırabileceğini öne sürüyor. Uzmanlar, gazlı içeceklerin iltihabı artırarak adet kramplarına katkıda bulunabileceğini söylüyor.

TETİKLEYİCİLERDEN

Aynı çalışmada kahvenin adet krampı yaşama riskini azalttığı ortaya çıktı. Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; adet sancılarının tetikleyicilerinden biri de gazlı içecekler gibi gözüküyor.

1.809 KADIN İNCELENDİ

Çalışmada Çin'deki 1.809 kadın üniversite öğrencisinin anket verileri analiz edildi. Bunların neredeyse yarısında tekrarlayan adet krampları görüldü. Dörtte biri ise şiddetli ağrı bildirdi.

GİTTİKÇE ARTTI

Araştırmacılar, soda içen kişilerin adet sancısı yaşama olasılığının içmeyenlere kıyasla %24 daha fazla olduğunu buldu. Daha fazla meşrubat ve soda tüketildiğinde ağrı şiddeti de kötüleşti.

KAHVE AKLANDI!

Önceki araştırmalar kafein ile rahatsız edici adet dönemleri arasında bağlantı kurmuştur. Ancak bu yeni çalışma, kahve içen kişilerin orta ila şiddetli kramp geçirme olasılığının %55 daha az olduğunu gösterdi.

Muhabir: Eray Erginbaş