Dünyanın büyük bir kısmı kavurucu sıcaklarla boğuşurken, yazın sıcak günlerinde yardıma ihtiyacı olanlar sadece insanlar değil. Evcil hayvan sahipleri, onları nasıl koruyacaklarını ve serinleteceklerini planlamak zorunda...

American Veterinary Medical Association Başkanı Doktor Sandra Faeh, "Dışarıda hava sizin için sıcaksa, evcil hayvanlarınız için daha da sıcaktır. Bunu unutmayın. Bir köpeğin cinsi, kilosu ve kronik sağlık sorunları göz önünde bulundurulmalı" dedi.

KALDIRIMLAR YAKICI

Elbette, yüksek sıcaklıklara karşı en kesin strateji, evcil hayvanları sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkarmaktır. Eğer onları güneşin ekstra etkili olduğu bölümde dışarı çıkarmanız gerekiyorsa, hızlı hareket edin. Gölge, çimen ve toprakta kalın. Kaldırımlar patiler için yakıcı olabilir.

PATİLERİ ACIYABİLİR

Doktor Faeh, "Genellikle hayvanların patilerinin sıcağa karşı daha az hassas olduklarını düşünürüz. Kalın dururlar ama kabarabilir ve acıyabilirler" dedi. Kalın kumaştan yapılmış köpek botları sıcak yüzeylerde yardımcı olabilir. Köpeklerin bunlarla yürümeye alışmaları için zamana ihtiyaçları var. Ayrıca hayvanlar için tasarlanmış bazı güneş gözlükleri ve şapkalar da bulunuyor.

ÖZEL GÜNEŞ KREMLERİ

Kısa tüylü ırklarda, yüz çevresinde güneş yanıkları görülebilir. Veterinerler özel güneş kremleri yazabilir. Kısa süre güneşe maruz kaldıktan sonra bile rahatlama sağlamak, güneşten korunmak kadar önemlidir. Küçük vantilatörler yardımcı olabilir. Ve köpeklere su vermenin yanı sıra, vücutlarını soğuk suyla ıslatabilirsiniz. Ancak çok soğuk olmasın...

KEDİLERDE AÇIK AĞIZ

Çok çabuk soğurlarsa damarları daralır ve serinlemeleri daha da zorlaşır. Elektrik kesintisi durumunda, evcil hayvanları evin daha serin bir bölümüne koymanız  öneriliyor. Bir köpek, ısıyla ilgili stres veya sıcak çarpması yaşıyorsa; huzursuzluk, aşırı nefes alma, salya akması ve hatta kusma belirtileri gösterebilir. Kediler açık ağız solunumu yoluyla sıkıntılarını gösterir. Bu senaryolardan herhangi birinde derhal veterinere başvurmanız tavsiye ediliyor.

ARABALARDA BIRAKMAYIN

Yaz aylarında ayrıca insanların evcil hayvanlarını sıcak arabalarda bırakması veya unutması vakaları da görülür. Bir aracın içindeki sıcaklık, dışarıdaki ısıyı çok hızlı bir şekilde geçebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ