Emeklilere yönelik 5 bin lira tutarındaki ikramiye müjdesinin ardından, Türkiye'nin 85 milyon vatandaşını etkileyen önemli değişiklikler hayata geçiriliyor. Ev kadınlarının emeklilik hakları, yeni istihdam fırsatları ve çalışma hayatında uygulanacak yeni düzenlemeler geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 5 bin liralık emekli ikramiyesi hakkında yasal düzenlemeyi tamamladı. Meclis'e sunulacak bu düzenleme ile 12.5 milyon emekliye toplamda 61 milyar lira ödeme yapılacak.

Putin öldü mü? Dünya çok şaşkın! Putin öldü mü? Dünya çok şaşkın!

Haberlere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri doğrultusunda, milyonlarca kişiyi ilgilendiren dosyalarda üzerinde çalıştıkları önemli bilgileri paylaştı. Sosyal güvenlik ve çalışma hayatında gerçekleşecek devrim niteliğindeki yeni adımlar şunlar:

Yok artık! Fener’de asgari ücrete bir bilet! Ne zaman satışa çıkıyor? Yok artık! Fener’de asgari ücrete bir bilet! Ne zaman satışa çıkıyor?

EV KADINLARINA EMEKLİLİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ev kadınlarının emeklilik haklarına yönelik çalışmalarını başlattı. Bu yeni düzenleme kapsamında isteğe bağlı sigortalılık için ödenen primlerde devlet tarafından ciddi bir destek sunulacak. En düşük prim ödemesi yapan ev kadınlarının 4.292 liralık primlerinin 1.430 lirası devlet tarafından karşılanacak. Emeklilik yaşı, özellikle kadınlar için çocuk sayısı ve engelli çocuk sahibi olma durumu gibi faktörlere göre esnetilecek. Ev kadınları, isteğe bağlı sigorta yaptırarak hem emeklilik haklarına sahip olacaklar hem de kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

Madonna'ya Hamasçılardan ölüm tehdidi! Madonna'ya Hamasçılardan ölüm tehdidi!

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK

Bağ-Kur prim gün sayısı, SSK sigortalılarıyla aynı seviyeye getirilmek üzere 9 bin gün olan sayı 7 bin 200 güne düşürülecek. Bu yeni düzenlemeyle esnaf ve tüccarlar, 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edebilecekler. Bu sayede daha düşük prim ödeyerek daha yüksek emekli aylıkları alma fırsatına sahip olacaklar. Prim reformuyla birlikte, bu kategoride emekli olacak kişilerin geliri en az yüzde 20 artacak. Bakanlık, Bağ-Kur kapsamına giren işverenlere yönelik istihdam sayısına bağlı kriterler belirleyerek küçük esnaf ve tüccarların daha az prim ödeyerek emekli olmalarını sağlayacak bir model üzerinde çalışıyor. Bu düzenlemeyle iki sigorta kolundaki bin 800 günlük prim farkı ortadan kaldırılacak ve emeklilik için gereken prim süresi eşitlenecek. Bilgilere göre, prim indirimi özellikle 10 veya daha az istihdamı bulunan işyerleri için geçerli olacak.

KAHREDEN ÖLÜM | Milli sporcu Buket Kaya feci kazada yaşamını yitirdi KAHREDEN ÖLÜM | Milli sporcu Buket Kaya feci kazada yaşamını yitirdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Emekli aylığı düzenlemesinden 8,8  milyon kişi yararlanacak

DUL VE YETİMLERE DE İKRAMİYE

Emekli vatandaşlara verilecek olan 5 bin lira tutarındaki ikramiye, yalnızca bir seferliğine ve işlerinden emekli olan kişilere yönelik olarak geçerli olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, bu ikramiye ödemesine dair yasal düzenlemeyi tamamladı ve AK Parti Grubu, düzenlemeyi Meclis'e sunmaya hazırlanıyor. Ödemeler, Kasım ayının ilk yarısında gerçekleştirilecek. Dul ve yetimlerin alacakları miktar, hisseleri oranında hesaplanacak. Örneğin, eşinden yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alan bir kişi 2500 lira ikramiye alacak. Birden fazla aylık alan kişiler, yüksek olan aylığın miktarı üzerinden ikramiye almaya hak kazanacaklar. Şirket sahibi veya ortağı olan Bağ-Kur emeklileri, çalışmaya devam ediyorlarsa ikramiyeden yararlanamayacaklar. Ayrıca, banka veya özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da bu ikramiye ödemesi yapılmayacak.

ADALETİN BU MU DÜNYA! Gazze’de katliam! ADALETİN BU MU DÜNYA! Gazze’de katliam!

Emekli maaşları iyileştirilmeli'

YILBAŞINDA REFAH PAYI DA ALACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti grubu toplantısında, emeklilere enflasyonla birlikte refah payı verileceğini açıklarken, yeni yıl için planlanan artış formülü de netleşti. Eylül ayı itibarıyla enflasyon oranı yüzde 4.75 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon yüzde 61.73 seviyesinde bulunuyor. Bu dönemde, sadece üç aylık süre zarfında refah payı hariç olarak emeklilere yüzde 25.11'lik bir zam uygulandı. Yıl sonuna doğru tahmin edilen yüzde 65 enflasyon oranına göre hesaplanacak olan oransal iyileştirme ile emeklilere yüzde 50 oranında zam yapılacak.

Nurgül Yeşilçay'dan tüyleri diken diken eden 100. yıl kutlaması! Nurgül Yeşilçay'dan tüyleri diken diken eden 100. yıl kutlaması!

15 yılda emekli maaşları yüzde 445 arttı

MEMURA YÜZDE 50 ZAM YAPILACAK

Bakan Işıkhan, kamu çalışanlarının maaşlarına yılbaşında yaklaşık yüzde 50 oranında bir artış öngördüklerini açıkladı. Ayrıca, ev kadınlarının emeklilik haklarına sahip olacaklarını belirterek, "Şehir toplantılarında ev kadınlarımızdan gelen talepleri dikkate alıyoruz ve çalışmalarımıza başladık. Sayın Cumhurbaşkanımız bu müjdeyi verecek" dedi.

Bakan Işıkhan, 2 milyon EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) başvurusunu sonuçlandırdıklarını ifade ederek, yaklaşık 120 bin dosyanın hala işlem görmediğini belirtti. Asgari ücretin gelecek yılın ilk altı ayı için belirleneceğini ve bu konuda işçi ve işveren konfederasyonlarıyla Aralık ayı başında görüşmeler yapacaklarını söyledi. Ayrıca, Bakan Işıkhan, 500 lira asgari ücret desteğinden yaklaşık 1.7 milyon işverenin faydalandığını belirtti. Işıkhan, "Refah düzeyini artırdıkça, milli geliri yükselttikçe, refahtan pay alanların sayısı da çalışanlarımız ve emekçilerimiz için artacak" dedi.

Mersin'de VAHŞET | Ranzanın altında cesedi bulundu, oğlu katili çıktı Mersin'de VAHŞET | Ranzanın altında cesedi bulundu, oğlu katili çıktı

En düşük memur maaşı 6429 lira oldu

İŞTE BEKLENEN DÜZENLEMELER

Emekliler için bir dizi sosyal destek projesi hayata geçirilecek. Kültür ve sanat etkinliklerine emeklilere indirimler sunulacak. Kamu yararına çalışma fırsatları emeklilere sunulacak. Emeklilere enflasyon farkıyla birlikte refah payı ödemesi yapılacak. Ev kadınlarına emeklilik hakkı tanınacak ve sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bağ-Kur sigortalıları 5 yıl erken emeklilik hakkı elde edecek. 5 bin liralık ikramiye, 15 Kasım'dan önce emeklilere ödenecek.

Kaynak: haber merkezi