Ebeveynlerin her bir çocuğuyla sağlıklı ve güvenilir bir ilişki kurması önemli olduğu kadar, çocuklar arasındaki ilişkiyi de olumlu yönde desteklemeleri gerekir. Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek, ebeveynlerin farkında olmadan kullandıkları bazı ifadelerin kardeşler arasında çatışmalara yol açabileceğini belirtiyor. 
Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek, uzak durulması gereken 7 cümle ve bu cümlelerin yerine kullanılabilecek alternatif yaklaşımları ŞOK Gazetesine anlattı.

Kardeşini Örnek Almalısın

Diğer çocuklarla karşılaştırmalar yapmanın iyi bir motivasyon kaynağı olabileceği düşünülebilir. Ancak çocuk yalnızca kardeşini daha çok sevdiğinizi ve kendisinin daha kötü olduğunu duyacaktır. Bu, uzun vadede hem öz saygı sorunlarına hem de bir çocuğun dürüst olmayan numaralar kullanmaya başlamasına sebep olacaktır.

Uzman Psikolog Ramazan Saygın Şimşek

Onu Sevmelisin

Aileye yeni bir bebeğin gelmesi çocuklar için stresli olabilir. İç dünyalarında çeşitli duygular ve kıskançlık başlayabilir. Daha iyi bir seçenek olarak ara sıra büyük kardeşleriyle yalnız zaman için planlar yapılabilir. Onlara bu tür duyguları deneyimleme hakkına sahip olduklarını açıklamak ve onların küçük kardeşlerine karşı gösterdikleri anları övmek faydalı olabilir.

Kardeşine Bakmalısın

Sadece yaş farkı çok olduğunda büyük çocuklardan küçük kardeşlere bakmalarını istemeniz önerilir. Ancak bunda bile bu aktivitenin büyük çocuğun görevi haline gelmemesi gerektiğini aklınızda bulundurmalısınız, yani onlar tamamen ebeveynlerinin yani sizlerin yerini almamalıdır.

Sen Daha Büyüksün, Olgun Davran 

Büyük kardeşi her zaman küçük kardeşe katlanmaya ve pes etmeye zorlamak, sadece çocuklar arasında bir ilişki eksikliğine değil, aynı zamanda büyük çocuk için kişisel sorunlara da yol açabilir. Bu davranış büyük çocuğun; her zaman onay arayan ve arkadaşça bağlar kurmakta zorlanan, daha az iyimser ve kaygılı bir mükemmeliyetçi olarak büyümesine neden olabilir.

İlk Kim Yapacak?

Birçok ebeveynin sahip olduğu bir diğer kötü alışkanlık ise çocuklar arasında açık bir rekabeti kışkırtmasıdır. Bu davranışta çocukları birbirleriyle rekabete zorlamak, her iki çocuğun da kaybetme ve kazanma duygularını çok yoğun bir şekilde hissetmesine neden olur. Rekabet, çocuklar için bir oyun değildir ve bu duygular onların anksiyete yaşamasına yol açabilir. 

Öfkelenmeyi Bırak Bununla Tek Başına Başa Çık

Duyguları yasaklamak sadece endişeyi sürdürmekle ve sorunu çözümsüz bırakmakla kalmaz, aynı zamanda genel olarak işleri daha da kötüleştirir. Çocukların öfkelenmesini yasaklamak yerine onları dinlemek, duygularının normal olduğunu söylemek ve işleri çözmelerine yardımcı olmak daha iyi olabilir.

İkinize de Eşit Seviyorum

Çocukları ayırmamak önemlidir ama bu cümleyi kurmak, çocukların hiçbirinin özel bir yanının olmadığını ima edebilir. Bunun yerine, çocukların farklılıklarını öne çıkarmak ve her birinin yeteneklerini övmek daha iyi sonuçlar verir.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR