Arkansas'taki FDA Ulusal Toksikolojik Araştırma Merkezi'nde mikrobiyolog olan Seong-Jae, "Çalışma sonuçlarımız ışığında, dövme mürekkeplerinin mikrobiyal (bakteri, virüs, mantar) güvenliğini sağlamak için bu ürünleri sürekli izlemenin önemini vurgulamak istiyoruz. Potansiyel olarak milyonlarca tehlikeli bakteri var" dedi.

CİDDİ ENFEKSİYONLAR

FDA Kozmetik Direktörü Linda Katz, mürekkebin bazı bakterilerin gelişebileceği derinliklere enjekte edilmesi nedeniyle kirli dövme mürekkebinin enfeksiyonlara ve ciddi yaralanmalara yol açabileceğini söyledi.

DİĞER BÖLGELERE ULAŞABİLİR

Katz, "Bu mürekkeplerdeki patojenler veya diğer zararlı maddeler, enjeksiyon bölgesinden kan ve lenf sistemi yoluyla vücudun diğer bölgelerine ulaşabilir" dedi. Katz, sistemik yayılım gerçekleştiğinde bakterilerin, kalp zarının iltihaplanması veya septik şok gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. Sepsis, vücudun enfeksiyona verdiği aşırı tepki sonucu çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor.

NE KADAR ÇOK O KADAR KÖTÜ

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre; sepsis, hızla tedavi edilmezse doku hasarına, organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilir. Dövme mürekkebi enfeksiyonlarının daha sık bildirilen diğer belirtileri arasında enjeksiyon bölgesinde döküntüler bulunuyor. Birden fazla veya büyük dövmesi olan kişiler, kirli mürekkep sebebiyle daha fazla risk altında. Çünkü daha büyük dövmeler, mikroorganizmalara maruz kalma olasılığını artırıyor. Kalıcı makyaj uygulamasının da enfeksiyon riskini artırabileceği kaydedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ