Dondurma özellikle yaz mevsiminde hüküm sürer. Tatlı karışım, kavurucu sıcaklarda sıklıkla başvurulan bir çözüm yolu... Elbette birçok tatlı gibi dondurmanın da kötü bir şöhreti var. Yüksek şeker ve yağ içeriği nedeniyle yalnızca ara sıra tüketilmesi gereken bir ürün. Ancak uzmanlar dondurmanın yaz hikayenizin kötü adamı olmadığını söylüyor... Aslında şaşırtıcı sağlık yararları da olabilir.

MARKADAN MARKAYA DEĞİŞİR

Diyetisyen Shelley Balls, bir su bardağının üçte ikisi oranında sütlü dondurmanın iyi bir kalsiyum kaynağı olduğunu, bunun da günlük önerilen miktarın yaklaşık %12'si kadar olduğunu söylüyor. Balls, kalsiyumun tam miktarının markadan markaya değiştiğini söylerken, "Kalsiyum, genellikle yeterince tüketilmeyen bir besindir. Bu nedenle tatlı bir şeyler yemeye karar verdiğimizde bunun aynı zamanda bazı besinsel faydalar da sağlayabilmesi harika bir haber" yorumunu yaptı.

PROTEİN TAKVİYESİ

Dondurmanın bir diğer artısı mı? Balls, dondurmanın markasına bağlı olarak porsiyon başına yaklaşık altı gram protein sağlayabileceğini söylüyor. Bu, tek bir haşlanmış yumurtada bulunan protein miktarıyla aynı. Diyetisyen Stephanie Van't Zelfden ise diyabet veya kan şekeri endişesi olan hastalarına dondurmayı tatlı seçeneği olarak önerdiğini, çünkü dondurmanın yağ ve protein içerdiğini söylüyor.

HAFTADA 1 KEZ İYİDİR

Zelfden, "Çok fazla sevmediğiniz en sağlıklı dondurmayı yemek yerine, en sevdiğiniz dondurmanın tadını ölçülü bir şekilde çıkarmaya odaklanın. Bu, hafta boyunca daha sık olarak tatsız "sağlıklı" bir versiyonunu yemek yerine, en sevdiğiniz dondurmayı sadece cuma günleri tüketmek anlamına gelebilir" dedi. Diyetisyen Kylie Bensley da dondurmanın yağ içeriği nedeniyle doğal olarak doyurucu olduğunu söylüyor. Ancak tüketim miktarını abartmamanız gerekiyor.

Muhabir: Münevver Beyza Morgül