Yakın zamanda yayınlanan bir araştırma, ABD'deki yaklaşık 50.000 mevcut pediatrik astım (çocuklarda görülür) vakasının, gaz ve propan sobalarından kaynaklanan azot dioksite uzun süreli maruz kalmayla bağlantılı olduğunu öne sürüyor.

Azot dioksit, doğal gazın yüksek sıcaklıklarda yakılmasıyla oluşur. Solunum yollarını tahriş ettiği ve mevcut solunum problemlerini kötüleştirdiği bilinmektedir. Önceki çalışmalar aynı zamanda uzun süreli maruz kalmanın yeni astım ve kronik akciğer hastalığı vakalarıyla da bağlantılı olduğunu ortaya koymuştu. Elektrikli ocaklar ve sobalar önerilmişti.

SİGARADAN SONRA GELİYOR

Araştırmanın baş yazarı Yannai Kashtan, "Evinizde sigara içmiyorsanız, ocaklarınız iç mekandaki en büyük hava kirliliği kaynaklarından biridir" dedi. Çalışma aynı zamanda insanların sık sık yemek pişirdiği ve davlumbaz bulunmayan evlerde sorunun daha büyük olduğunu ortaya çıkardı.

Aman Dikkat! Buzdolabına koyulmaması gereken besinler Aman Dikkat! Buzdolabına koyulmaması gereken besinler

Doğal gaz sağlayan enerji şirketlerini temsil eden bir ticaret grubu olan Amerikan Gaz Birliği ise yeni çalışmanın dayandığı verileri sorguladı. Gazla pişirmenin çocuklarda astım riskini az da olsa artırdığını ancak sonucun istatistiksel olarak anlamlı olmadığını ortaya koyan bir makaleye dikkat çekti. Yeni çalışmanın sonuçlarını "yanıltıcı ve desteksiz" olarak nitelendirdiler.

Kaynak: HABER MERKEZİ