Diyetisyen Akren, yaz aylarında daha sık görülen gıda zehirlenmeleri konusunda uyarılarda bulundu.Gıda güvenliği konusuna dikkat çeken Akren, "Gıda güvenliğini sağlamakla ilgili en önemli kuralları hepimiz biliriz. Gıdaları temiz tutmak, sıcak yemekleri sıcak ve soğuk yemekleri soğuk tutmak gibi. Ancak bu ana kurallara rağmen, gıda kaynaklı hastalıklar düşündüğümüzden daha yaygın olabiliyor." şeklinde ifadeler kullandı.

Et, tavuk ve yumurtada bakteri
Akren, bakterilerin yaşamak ve çoğalmak için zamana, besine, neme ve uygun sıcaklığa ihtiyaç duyduklarının altını çizerek, "Proteinli besinler olan et, tavuk, balık, yumurta ve süt, bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluştururlar. Bakteriler, -10 ile 65 derece arasında ürerler; besinler -10 derecenin altında depolandığında, bakteri üremesi yavaşlar. Dondurma işlemi bakterileri öldürmez, ancak üremeyi durdurur" şeklinde açıklamada bulundu.
Hangi bakteri, hangi gıdalarda görülür?
Gıda kaynaklı hastalıklara yüzlerce bakteri neden olabilirken, Salmonella, Staphylococcus Aureus, Campylobacter Jejuni, Clostridium Perfringens, Eshericia Coli ve Listeria Monocytogenes bakterilerinin en kötü olanları olduğunu belirten Akren, bu bakterilerin hangi gıdalarda bulunduğunu şu şekilde sıraladı:
Salmonella: Çoğunlukla çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, et, yumurta, balık veya pastörize edilmemiş süt gibi gıdalarda bulunur.
Staphylococcus Aureus:Gıda ile uğraşan kişilerden geçer ve deri, burun, boğaz enfeksiyonları yoluyla gıdaya bulaşır. Bu nedenle mutfakta kişisel hijyen ve temizlik önem taşır.
Campylobacter Jejuni: Çiğ veya iyi pişmemiş tavuk, et ve pastörize edilmemiş süt gibi gıdalarla ve kirli sularla taşınarak, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan bakterilerin başında gelmektedir.
Clostridium Perfringens: Bu bakteri her yerde bulunabilir ve oksijenli ortamlarda üreyebilir. Bazen büfe mikrobu olarak da adlandırılır.
Eshericia Coli:Bu bakteri, çiğ ve iyi pişmemiş kıyma veya pastörize edilmemiş süt yoluyla geçebilir ve ciddi sağlık bozucu etkilere neden olabilir.