Almanya, göç konusundaki sert önlemler kapsamında tüm kara sınırlarında yeni kontroller başlattı. Schengen Bölgesi olarak bilinen geniş bir serbest dolaşım alanına kısıtlamalar getirerek, Avrupakomşuları arasında öfke yarattı.

REDDETME YETKİSİ

Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya ile sınır kontrollerinin yanı sıra Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'ya iç sınır kontrolleri uygulanacak. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Berlin'in tüm kara sınırlarında insanları reddetme yetkisine sahip olacağı belirtildi.

6 AY SÜRECEK

Yeni kurallar başlangıçta altı ay sürecek. Bu hamle, Almanya'nın son yıllarda göç denetimi konusunda ne kadar ileri gittiğini gösteriyor. Angela Merkel yönetimindeki Alman hükümeti, 2015-2016'daki göçmen krizi sırasında bir milyondan fazla yeni geleni kabul etti.

AŞIRI MUHALEFET

Ancak şimdi artan aşırı sağ muhalefetle karşı karşıya kalındı. Yeni hükümet de ekstra önlemleri devreye soktu. Bu adımın; Alman vatandaşlarını, terörizm ve ciddi suçlardan kaynaklanan tehlikelerden korumak amacıyla atıldığı belirtildi.

Muhabir: Eray Erginbaş