Bu içeceklerden biri olan demirhindi şerbeti, Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olarak biliniyor. Hem ferahlatıcı bir içecek hem de sağlık açısından birçok faydası bulunan bu şerbet, özellikle yaz aylarında serinlemek isteyenler için ideal bir tercih. Bu şerbet, sadece ferahlatıcı bir içecek olmanın ötesinde, sağlığa faydaları ile de öne çıkmıştır. Peki, bu geleneksel içeceğin yapılışı nasıldır, faydaları nelerdir?

Osmanlı mutfağında yaygın olarak kullanılan ve 40 çeşit baharattan yapıldığı söylenen Demirhindi şerbetinin 2 farklı tarifi. Siz hangisini denemek istersiniz?

İşte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen demirhindi şerbeti tarifinin detayları:

200 gram Demirhindi
2 litre su
1 çay bardağı toz şeker
3-4 adet karanfil
½ adet limon

YAPILIŞI

* Demirhindi tencereye koyun, üzerine hizasını baya geçecek kadar su ilave edip, gece boyunca bekletin.
* Sabah olunca süzün ve güzelce yıkayın, tekrar tencereye alın. Suyunu ilave edin
* Limonu, tarçını ( Arzuya göre)  ve karanfili ekleyip kaynamaya bırakın.
* Kaynadığında damak tadınıza göre şeker ilave edin.
* Diğer malzemeleri de süzdürün. Soğuduktan sonra servis edin. Afiyetler olsun.

İKİNCİ SEÇENEK

500 gr Demirhindi 
1 adet zencefil kök 
2 adet zerdeçal kök 
2 adet kabuk tarçın 
7-10 adet karanfil 
3-5 adet yenibahar 
1 adet muskat cevizi 
3-5 adet kakule 
200 ml saf gül suyu 
20 gr rezene 
20 gr anason 
3 litre su

YAPILIŞI

* Öncelikle Demirhindi bir gece önceden 1 litre suda ıslatılarak bekletilmesi gerekiyor.
* Suda bekleyen Demirhindi suyu ile birlikte kaynatılacak büyük bir tencere alınır ve içine muskat cevizi, gül suyu, su hariç diğer baharatlar iyice yıkanıp süzüldükten sonra eklenir.
* Daha sonra muskat cevizi yıkanıp üzerine rendelenir.
* Gül suyu ve 3 litre su ilave edilerek önce yüksek ateşte daha sonra da kısık ateşte toplam 2 saat kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
* Ekşimsi bir tadı olduğundan bu aşamada isteyen damak zevkine göre istediği miktarda tozşeker ilave ederek biraz daha kaynatabilir.
* Tamamen soğuyup rengi çıkınca süzgeçten geçirilip cam şişeye doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir.
* İçerken sulandırılarak ve soğuk olarak içilmesi tavsiye edilir.

FAYDALARI NELERDİR?

Demirhindi şerbeti, Osmanlı döneminde sadece serinletici bir içecek olarak değil, aynı zamanda sağlığı destekleyici özellikleri ile de bilinirdi. İşte demirhindi şerbetinin başlıca faydaları:
Sindirim Sistemini Düzenler
 İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Bağışıklığı Güçlendirir
 Antioksidan ve C vitamini açısından zengin olan bu şerbet, vücudun bağışıklık sistemini destekler.
 Anti-İnflamatuar Etkiler
 İçerdiği bileşenler sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı azaltır ve ağrı kesici özellik gösterir.
Serinletici Ve Enerji Verici
Yaz aylarında serinletici etkisi ile ferahlık sağlar ve enerji verir.
Ağrı Kesici Özelliği
Gargara yapıldığında boğaz ağrısına iyi gelir. İnflamasyonu iyileştirici olarak cilde uygulanabilir. Mide ağrısına ve mide ekşimesine iyi gelir. Romatizma ve kas ağrılarını giderir. Ayrıca, şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu da biliniyor.

Kaynak: YEŞİM MÜNEVVEROĞLU