Bulantı veya kusmanın zamanlaması nedenine işaret edebilir. Bir öğünden kısa bir süre sonra ortaya çıkan bulantı veya kusmaya gıda zehirlenmesi, gastrit, yani mide zarının iltihabı veya ülser neden olabilir. 

Eğer, bulantı yemekten bir ila sekiz saat sonra ortaya çıkıyorsa ayrıca gıda zehirlenmesine de işaret edebilir. Bununla birlikte, salmonella gibi gıda kaynaklı bazı bakterilere dayalı semptomların ortaya çıkması daha uzun sürebilir.

Küçük çocuklarda mide bulantısı ve kusmadan kaynaklanan bir başka endişe ise dehidrasyon, yani susuzluktur. Yetişkinlerin susuz kalma riski daha düşüktür, çünkü genellikle artan susuzluk hissi, kuru dudaklar veya kuru ağız gibi dehidrasyon semptomlarını fark edebilirler. 

Ancak özellikle ishal semptomlarının görüldüğü durumlarda küçük çocukların susuz kalma riski daha yüksektir. Çünkü küçük çocuklar çoğu zaman dehidrasyon semptomlarını ifade edemezler. Hasta çocuklara bakan yetişkinlerin yaygın dehidrasyon belirtilerine dikkat etmesi gerekir. 

Bu belirti ve semptomlar arasında kuru dudaklar ve ağız, çukurlaşmış gözler, hızlı nefes alma veya nabız sayılır. Bebeklerde ayrıca idrara çıkma düzeninde gecikme ve bebeğin başının üstündeki yumuşak noktada çukurlaşma olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ