20'den fazla türü bulunan, gülgiller ailesinden olan çilek diğer meyvelerde olduğu gibi içerdiği bir çok vitamin, fosfor, kalsiyum ile bünyemize bir çok konuda fayda sağlayan bir meyvedir.

Çileğin faydaları nelerdir Çilek Hangi Mevsim Çıkar (2)

Çileğin Faydaları Nelerdir?

İyi Bir Fitokimyasal Kaynağı

Çilek hem taze hem de reçel, yoğurt, tatlı veya meyve suyu gibi işlenmiş formlarda tüketilen meyveler arasındadır. Sağlık için gerekli olan mineraller, C vitamini, folat gibi mikro besinlere ve fitokimyasal bileşenlere sahiptir. Çilek içeriğindeki fitokimyasal maddeler ile sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunan, özellikle iyi bir C vitamini kaynağı olmasıyla birlikte antioksidan özelliklere sahip olan bir meyvedir. Fitokimyasallarının antikanser ve antioksidan özellikleri vardır. Çilekte bulunan fitokimyasallar kanser hücresinin oluşmasını önler, var olan kanser hücresinin yayılmasını engeller.

Folat Kaynağı

Protein metabolizmasında rol oynayan folat, insan vücudu için gerekli bileşenlerden biridir. Folat büyüme gelişmeyi destekler ve kansızlığa iyi gelir. Ayrıca folat kanser hücrelerinin oluşmasını ve yayılmasını önler. Çilek bol miktarda folat içeren bir meyvedir. İçerdiği folat sayesinde çilek tüketimi enfeksiyon oluşmasını önler, kalp damar sağlığını destekler ve hastalıkların oluşmasını engeller.

Antosiyanin İçerir

Bitkiler içerisinde bulunan ve sağlığa birçok faydası olan antosiyaninler, antiviral (virüslere karşı) özellik gösterir, kan şekerinin düzenlenmesini sağlar, hücre hasarını engelleyerek kanser oluşumunu önler ve göz sağlığını destekler. Çilek antosiyanin içeriği ile vücutta insülin salgılanmasını destekler ve kan şekerini düzenler. Hücre hasarını engelleyerek kanser oluşmasını önler ve virüs kaynaklı hastalıklara karşı vücudu korur.

Antioksidan Kaynağı

Antioksidanlar hücreleri oluşabilecek hasarlardan korur. Çilek içerisine bol miktarda antioksidan madde bulunduran bir meyvedir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde çilek vücutta oluşabilecek hücre hasarını önler ve hastalıkların oluşmasını engeller.

Doğal Bir Antimikrobiyal

Antimikrobiyaller mikrop oluşmasını önleyen, vücutta var olan mikropların giderilmesini sağlayan kimyasal maddelerdir. Çilek doğal bir antimikrobiyal kaynağıdır. Bu özelliği ile çilek vücutta bakteri kaynaklı hastalıkların oluşmasını önlerken var olan hastalıkların tedavisinde etkilidir.

Beyin Sağlığını Destekler

Yaş almakla birlikte beyin zihinsel keskinliğinin bir kısmını kaybeder. Çilek tüketimi içerdiği antioksidanlar sayesinde bilişsel gerilemeyi önler, beynin düşünme ve işlem yeteneğini korur, hafızayı destekler ve alzheimer hastalığının oluşmasını engeller.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklara karşı korur ve vücudun savunma mekanizmasını oluşturur. C vitamini vücutta depo edilemeyen ve günlük alınması gereken vitaminlerdendir. C vitamini yara iyileşmesini hızlandırır, vücutta enfeksiyon oluşmasını önler ve var olan enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Yeterli miktarda C vitamini almamak bağışıklık sistemini zayıf tutarak hastalıkların oluşmasına neden olur. Çilek içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini destekler ve hastalıkların oluşmasını önler.

Kalp Sağlığını Korur

Kanda bulunan yağlara trigliserit denir. Kanda bulunan trigliserit düzeyinin normalden fazla olması kalp hastalığı riskini arttırır. Çilek tüketimi trigliserit seviyesini azaltarak kalp hastalıklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur ve kalp sağlığını destekler.

Enflamasyonu Azaltır

Kötü beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı ve yetersiz fiziksel aktivite vücutta iltihaba neden olur. Çilekte bulunan antioksidan maddeler antienflamatuar (iltihap önleyici) etki göstererek iltihap oluşmasını engeller ve var olan iltihabın iyileşmesini destekler.

Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcı Olur

Kanda bulunan şeker glikoz olarak adlandırılır. Glikoz fazlalığı kalp hastalıkları ve diyabet için risk oluşturur. Çilek vücutta insülin salınımı destekler ve kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.

İyi Bir Lif Kaynağı

Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan lif dışkının hacmini arttırarak bağırsaklara su akışını sağlar. Bağırsaklarda su akışının olması sindirimi kolaylaştırırken gerekli vitamin ve minerallerin emilmesini sağlar. Yüksek lif içeriği sayesinde çilek tüketimi sindirim sistemini iyileştirir, kabızlığı önler.

Çileğin faydaları nelerdir Çilek Hangi Mevsim Çıkar (1)

Çilek Hangi Mevsimde Yetişir, Yenir?

Şeftalinin olgunlaşmış hali Nisan - Mayıs ortalarında görülse de Mart - Haziran ayları arasında rahatça tüketilebilen bir bahar meyvesidir.

Medikalpark

Editör: Harun Altuntaş