Dünya genelinde satılan sütlerin çoğunluğu pastörizasyon adı verilen bir sterilizasyon yönteminden geçer. Bu işlem sırasında çiğ süt kısa bir süre ısıtılır ve hastalığa neden olan bakterilerin, virüslerin, küflerin ve diğer mikro organizmaların büyük çoğunluğu öldürülür veya etkisiz hale getirilir. Buna karşın çiğ süt işlenmemiştir. En sağlıklı hayvanlardan ve en temiz çiftliklerden gelen süt bile sizi hasta edebilecek sayısız mikrop içerebilir.

HER ZAMAN ORADADIR

ABD'de Süt Araştırmaları Merkezi'nde kalite koordinatörü olan Alex O'Brien, "Riski istediğiniz kadar azaltabilirsiniz, ancak her zaman orada olacaktır" açıklamasında bulundu. Rutgers Üniversitesi'nin Gıda Bilimi Bölüm Başkanı Donald Shaffner, "Çiğ süt tüketen kişiler, kusma ve ishal gibi gıda zehirlenmelerine maruz kalmaktadır. Bu semptomlar özellikle kötüyse, insanların hastaneye yatırılması gerekebilir hatta ölebilir. Çocukların bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olduğu için daha duyarlıdırlar" dedi.

150 KAT DAHA FAZLA

Çiğ süt tüketimi sonrası ölümler nadir olsa da, ABD ve Kanada'dan alınan verilerin incelenmesine göre; 2007 ile 2020 yılları arasında çiğ sütten kaynaklanan hastalıklardan beş kişi hayatını kaybetti. Çiğ sütle ilişkili salgın riski, pastörize sütle ilişkili salgın riskinden en az 150 kat daha fazladır.

ARTIŞ GÖSTERDİ

Pastorize ürünlerden bu yana süt kaynaklı hastalıklar nispeten nadir hale geldi. 2018 tarihli bir araştırmaya göre; 2005 ile 2016 yılları arasında gıda kaynaklı hastalıkların yalnızca yaklaşık %9'u süt ürünlerine atfedildi. Bunların çoğu çiğ sütten kaynaklanıyordu. Bu rakamlar, çiğ sütün popülaritesiyle birlikte hastalıkların da artmasıyla önceki yıllara göre artış gösterdi.

Muhabir: Tamer Ayeri