İstanbul dünyanın en güzel metropollerinden biri, ancak sorunları da hiç de azımsanamayacak kadar çok… Bunlardan birçoğu kirlilik, lağım karışması, çöpler, atıklar vb. nedenlerden dolayı sağlığı olumsuz etkileyecek boyutta… Ayrıca deniz ve barajlara akan bu sular kirliliğe de davetiye çıkarıyor… Vatandaşlar, pislik yuvasını andıran ve insan sağlığını tehdit eden bu tehlikenin bir an önce önüne geçilmesini istiyor… Şimdi gelin beraber bu derelerin bazılarının son durumuna ve hakkın şikayetlerine şöyle bir göz atalım… 

MENEKŞE DERESİ'NİN SUYU FARKLI AKIYOR

Küçükçekmece ilçesinden Marmara Denizi'ne dökülen Menekşe Deresi'nin suyunun kahverengine döndüğü ve bazı yerlerde yosunlaşmaların oluştuğu görülüyor.

Çok sayıda tur ve balıkçı teknesinin park noktası olan dereden çevreye bazı zamanlar kötü kokuları yayılıyor.
Mimar Sinan Köprüsü civarında, derenin renginin daha koyulaşarak kızıla yaklaştığı gözlemlendi.

TARABYA DERESİ'NDE KİRLİLİK ORANI YÜKSEK

Sarıyer Tarabya Mahallesi'nin iç kesimlerinden başlayarak İstanbul Boğazı'na dökülen Tarabya Deresi'nde de kirlilik ve renk değişimi gözlemlendi.

DRAGOS DERESİ BÜYÜK SORUN

Maltepe ilçesinden Marmara Denizi'ne dökülen Dragos Deresi'nde de zaman zaman yaşanan kirlilik ve kötü koku bölge sakinlerini rahatsız ediyor.

KOLAĞASI DERESİ'NE BÖLGEDEKİ EVLERİN LAĞIM SULARI KARIŞIYOR

Sarıyer Rumeli Feneri Mahallesi'nin içinden geçerek Karadeniz'e dökülen Kolağası Deresi'ndeki kirlilik de çevrede yaşayan esnaf ve vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Bölgedeki evlerin lağım sularının aktığı ve çöplerin bulunduğu derede, suyun renginin de griye döndüğü görülüyor.

Kirlilikten ve kötü kokudan dolayı sivrisineklere ve hastalıklara sebep olan dereden, mahalle sakinleri şikayetçi.

HARAMİDERE DERESİ'NE SANAYİ FABRİKASI ATIKLARI KARIŞIYOR

Esenyurt Haramidere Deresi'nin, Selahaddin Eyyubi ile Örnek mahallelerinin kesiştiği kesimden akan bölümünde, bölgedeki kanallardan akan kirli su, dere suyunun köpürmesine neden oluyor.

Boya ve plastik gibi ağır sanayi fabrikaları ile Esenyurt Belediyesi kurban kesimhanesinin önünden geçen dereden de çevreye zaman zaman kötü kokular yayılıyor.

Bölgede uzun zamandır esnaflık yapan Cem Kuyumcuoğlu, çevredeki fabrika atıklarının dereye karıştığını söyledi.

AYAMAMA DERESİ'NE KARIŞAN ATIK SULAR, KÖTÜ KOKU VE KİRLİLİĞE NEDEN OLUYOR

Bakırköy'de İSKİ Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'yle fabrikalar ve yerleşim yerlerinin yanından geçen Ayamama Deresi'ne kanallardan atık su karışıyor.

Marmara Denizi'ne dökülen derenin bazı kısımları atık suların da etkisiyle köpürüp yosunlaşıyor. Dereden çevreye kötü kokular yayılırken, bazı kısımlarında ise suyun renginde değişim yaşanıyor.
Mahalle sakinleri de koku ve kirlilik nedeniyle şikayetçi oldukları dereye yetkililerin çözüm bulmasını istiyor.

ÇENGELKÖY BEKAR DERESİ,  BOĞAZ'I KİRLETİYOR

Üsküdar Bosna Bulvarı'ndan Çengelköy Sahili'ne kadar uzanan Bekar Deresi'nin Boğaz'a döküldüğü yerdeki kirlilik ve kötü koku, çevre halkını ve esnafı rahatsız ediyor.

Yurt içi ile yurt dışından Çengelköy'e ziyarete gelen, esnaftan alışveriş yapıp sahilde zaman geçirmek isteyen yerli ve yabancı turistler de kirlilikle kötü kokudan şikayetçi.

Bölgedeki esnaf ise müşteri kaybetmemek ve kötü kokunun içeriye girmesini engellemek için iş yerlerinin dış cephesine geçen sene koyduğu vantilatörleri, sorunun çözülmemesi nedeniyle hala kaldırmadı.

ALİBEYKÖY BARAJI'NA AKAN DERE ÇEVREYİ TEHDİT EDİYOR

Sultangazi’de İSKİ'nin Atıksu Terfi Merkezi'nin yanındaki dereden akan kirli su, çevreye kötü kokular yayıyor.
Alibeyköy Barajı'na uzanan deredeki su, zaman zaman mavi, yeşil ve siyah renkte akıyor. Sudaki renk değişiminin çevredeki fabrikaların atıklarından kaynaklandığı belirtiliyor.

Dere etrafında biriktiği görülen çöpler, çevre sakinlerinin sağlığını da tehdit ediyor. Mahalle sakinleri, çöplerin toplanması ve derenin ıslahı için yetkililerin yeniden çalışma başlatmasını istiyor.

AYAZAĞA DERESİ'NE AKAN LAĞIM SUYU İSYAN BAYRAĞI AÇTIRIYOR

Sarıyer'deki bazı sitelerin lağım suyunun 3 yılı aşkın süredir aktığı Ayazağa Deresi'ndeki kötü koku ve görüntüden şikayetçi olan bölge sakinleri, yetkililerden çözüm bekliyor.

İSTİNYE DERESİ CİVARA KOKU SALIYOR

Sarıyer'de İstinye Deresi'nin yaydığı kötü koku, vatandaşları ve esnafı rahatsız ediyor. İstinye Mahallesi'nde Sarıyer Caddesi'nden başlayarak sahile kadar devam eden İstinye Deresi'nin yaydığı koku ile dere yatağı ve koyda biriken atıklar, çevrede rahatsızlık oluşturuyor.

Mahalle sakinleri ve esnaf, dere temizlenmediği için yağışların gelmesiyle de kokunun iyice artmasından şikayetçi. 

Kaynak: CÜNEYT YAŞAR ALGAS