Avrupa’nın işgücü piyasası pandeminin olumsuz etkilerinden kurtulmaya başlasa da hâlâ talepleri karşılamaktan çok uzakta.
Son istatistikler iş piyasasındaki boş pozisyonlarda azalma olduğunu, istihdamın da yılın ikinci çeyreğinde arttığını gösterdi. İş piyasasındaki boş pozisyonlar, 2,8’den 2,7’ye düştü.
20-64 yaş arası kişilerin istihdam oranıysa 0,1 puan gibi küçük bir artış kaydedilerek yüzde 75,4 oldu.
Fakat boş pozisyonlardaki azalma ve istihdam oranındaki artış beklenilenin çok uzağında.
Avrupa Birliği’nde (AB) açık iş oranı, pandemi nedeniyle birçok kişinin maliyetleri azaltmak için ücretsiz izne çıkarıldığı veya işten çıkarıldığı 2020'den bu yana artmaya devam etti.
YENİ İŞ ALANLARI YARATILAMIYOR VE EMEKLİ İŞÇİLERİN YERİ DOLDURULAMIYOR
Bu yılın ikinci çeyreğinde istihdam oranındaki artışa rağmen Avrupa Komisyonu'nun daha önceki bir raporunda işgücü ve kalifiye eleman eksikliklerinin mevcut olduğu belirtiliyordu.
Yeni iş alanlarının yaratılmasında ve emekli olan işçilerin yerlerinin doldurulmasında sıkıntılar yaşanıyor ve bu durum istatistiklere de yansıyor.
Çalışma çağındaki nüfustaki azalmanın devam etmesiyle bu sorun daha da büyüyecek.
EN FAZLA İŞGÜCÜ AÇIĞI OLAN ÜLKE HANGİSİ?
Eurostat’la istihdam verilerini paylaşan AB ülkeleri arasında Hollanda AB’deki en fazla açık iş pozisyonuna sahip ülke konumunda. Ülkedeki toplam işlerin yüzde 4,7’si boş ve doldurulmayı bekliyor.
EN AZ İŞGÜCÜ AÇIĞI OLAN ÜLKELER HANGİLERİ?
Avrupa’nın yoksul ülkeleri sayılabilecek Bulgaristan ve Romanya’da ise açık pozisyonlar sadece yüzde 0,8 oranında.
EN FAZLA TALEP EDİLEN POZİSYONLAR
İnternette paylaşılan açık iş pozisyonlarına göre en çok talep edilen işçiler yazılımcı ve satış elemanları.
Mühendislik, araştırma ve geliştirmenin yanı sıra reklamcılık, pazarlama ve imalat sektörlerindeki işlerde de önemli sayıda açık pozisyon var.
Eurostat'a göre, AB şirketlerinin yüzde 75'inden fazlası halihazırda işleri doldurmak için gerekli becerilere sahip profesyoneller bulmakta zorlanıyor, bu da ekonomik büyümeyi engelliyor.
ALMANYA VE DANİMARKA VASIFLI İŞÇİ ARIYOR
Alman hükümetinin Ağustos ayında kabul ettiği yeni göç yasası, AB dışından vasıflı işçileri çekmeyi amaçlıyordu.
Danimarka hükümetiyse ülkelerinde üniversite okuyup çalışmak isteyen yabancı öğrenciler için 3 yıllık vizeyi onayladı.
Öte yandan AB işgücü içinde yer alan yaklaşık 27,5 kişi, ya işsiz olduklarını ya yeterince çalışamadıklarını ya da iş aradıklarını söylüyorlar.
Bu durum, işçilerin istediği iş miktarı ile mevcut ücretli iş miktarı arasındaki farkın işgücü piyasasını bozmuş olmasından kaynaklanıyor.
Eurostat’ın raporuna göre Avrupa’da işsizlik 2020’den beri azalıyor. Fakat bu istihdamdaki artıştan değil iş arayan insan sayısındaki azalmadan kaynaklanıyor. Sonuç olarak çoğu iş pozisyonu boş kalıyor ve pozisyonlar doldurulamıyor.