Anne sütünü yeni doğan bebeklerin gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Doktorlar, anne sütünün bebekler için büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Ancak son günlerdeki tartışmalardan birisi de anne sütünün yetişkinlere faydalı olup olmadığı... İşte bu sorunun cevabını İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk verdi.
ANNE SÜTÜ YETİŞKİNLERE FAYDALI MI?
Prof. Dr. Osman Erk, anne sütünün yetişkinler için faydalı değil aksine zararlı olduğunu belirtti. Profesör Doktor Osman Erk, ''Yetişkin bir insanın Anne Sütü içmesi için son derece bilgisiz olması gerek. İçinde kansere neden olacak maddeler barındırır. İnsülin metabolizmasına zarar verir. Bağırsak geçirgenliğini arttırabilir. En az 40’a yakın hormonsal zararı vardır. Yetişkin bir insan asla anne sütü içmez. Söylenen şeyler, medyatik bir palavradan başka bir şey değil. Saçma, bilgisizce, bilimsel altyapısı olmayan bir düşüncedir. Doktor bunu tavsiye etmez. İnsan sağlığına son derece zararlı bir tavsiyedir. Sütün içinde olanları sebze, meyve ve baharatlardan rahatlıkla alabilirsiniz. İnsanlar ve ineklerde kolostrum olur. Doğumdan sonra 3-4 gün gelir. Bu bir süt değil sıvıdır ve bağırsak sendromu olan kişiler kullanabilir. Bu ilk dönemde gelen yararlı bir sıvıdır. Bunun sütle alakası da yoktur.'' şeklinde konuştu.
ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI
Anne sütü yetişkinlere değil de bebeğe çok faydalıdır. İşte anne sütünün faydaları:
Anne sütü ile beslenen bebeklerin ruhsal, bedensel ve beyin gelişimleri daha iyi olmaktadır. Bebeklerin zekâ puanları yükselmekte, gelişimsel sorunlar daha az görülmektedir. Anne sütü ile beslenme otizm ve dikkat eksikliği gelişme riskini azaltır.
Çocukluk çağı lösemileri gibi bazı kanserlere, çölyak, diyabet, alerjik hastalıklar gibi pek çok kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Göz sağlığı, çene ve diş gelişimini iyi yönde etkiler
Anne sütü içerisinde hastalıklardan koruyucu hücreler ve proteinler bulunur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde zatürre, orta kulak iltihabı, menenjit, ishal gibi bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümler daha az görülür, hastalıklar daha hafif geçirilir.
Yenidoğana anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ya da içecek verildiğinde anne sütünün koruyucu etkisi düşmekte ve hastalıkların görülme riski artmaktadır. Bu nedenle gerekmedikçe bebeğe anne sütü dışında herhangi bir besin (su dahil) verilmemelidir.
Bebeğin ilk aşısı olarak nitelendirilen halk arasında ağız sütü olarak bilinen koyu sarı renkli ilk üst ‘kolostrum’ çok değerlidir. İlk beş günde üretilir. Damla damla gelir. Bebeğin dış ortamdaki hastalık yapan mikroplara karşı korunmasını sağlar. Enerji ve protein içeriği yüksektir.
Anne sütü ile beslenme erken doğan bebekler için de önemlidir. Bebeklerin bağırsak gelişimini kolaylaştırır. Anne - bebek ilişkisini güçlendirir.
Anne sütü alan bebeklerin bağışıklık sistemi daha güçlüdür, bebeğin aşılara yanıtı daha iyi olur. Ayrıca emerken hassasiyet azalmakta, aşı yapılırken emzirilen bebekler daha az ağlamaktadır.
Anne sütünün sindirimi kolaydır. Bebekte sağlıklı bağırsak florası (mikrobiyata) gelişmesini sağlar, iç organların olgunlaşmasına yardımcı olur. Bebeklerin gaz sancıları daha az olur.
Anne sütünün tadı annenin yediklerine göre değişiklik gösterir. Bu durum tamamlayıcı besinlerin bebek tarafından kabulünü kolaylaştırır.