Konya'da otomotiv yedek parça üretimi yapan bir fabrikada çalışan 23 yaşındaki Enes Çelik'in, her iki elinin baş parmaklarına 350 tonluk pres düştü. Kazanın ardından iki parmağı kopan Çelik, tedavi için Medicana Konya Hastanesine başvurdu. Hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Operatör Doktor Harun Kütahya, Enes Çelik'e ayak parmaklarının ele naklini önerdi. Ameliyatı kabul eden Çelik, başarılı bir operasyon geçirdi.

"Ben Bu Kadar İyi Toparlanacağını Tahmin Etmiyordum"

Geçtiğimiz Eylül ayında yaşadığı iş kazasında her iki elinin baş parmaklarını kaybeden Enes Çelik, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı: "İş kazası geçirdim ve her iki elimdeki baş parmaklarım 350 tonluk pres altında kaldı ve dibinden koptu. Umudum yoktu. İlk ameliyattan sonra doktorlar bana ayak parmaklarının ele nakli operasyonunu önerdi. Nakli kabul ettim ve şu an her şeyi kendim yapabiliyorum. Ağrım yok, ağırlık kaldırabiliyorum, yazı yazabiliyorum. Her şey kontrol altında. Bu kadar iyi toparlanacağını beklemiyordum ama şuan her istediğimi yapabiliyorum. Umudunuzu yitirmeyin; iyi bir doktorla normale dönebilirsiniz."

"Yaklaşık 6 Aylık Süreçte Ellerinde Ciddi Fonksiyonları Kazandık"

Ameliyat sonrası Enes Çelik'in el fonksiyonlarının oldukça verimli olduğunu belirten Operatör Doktor Harun Kütahya, süreci şöyle özetledi: "İş kazalarında el yaralanmaları oldukça fazla ve bazen uzuv kayıpları yaşanabiliyor. Elin fonksiyonlarını yeniden kazandırmak için, mümkünse kopan uzuvları tekrar yerine dikiyoruz. Ancak bu mümkün olmadığında, fonksiyonları yeniden kazandırmak ve hastayı günlük hayatına döndürmek için organ nakilleri gibi işlemler gerekebiliyor. Enes Çelik de 2023 yılı Eylül ayında yaşadığı iş kazasının ardından bize başvurdu. Her iki el baş parmağı kopmuştu. Peş peşe yaptığımız operasyonlarla her iki ayağından alınan baş parmakları ellerine naklettik. Yara iyileşmesi ve kemik kaynamalarının ardından fizik tedaviye başladık. Yaklaşık 6 aylık süreçte ellerinde ciddi fonksiyonları kazandık ve günlük işlerini yapabilir hale getirdik. Bundan sonraki süreçte bu fonksiyonları daha da geliştirip iş hayatına dönmesini sağlamayı planlıyoruz."

Kaynak: HABER MERKEZİ