Almanya'da 12 yaşındaki bir kız, Güney Afrika'daki Tamara Magwashu'nun ilham verici çalışmalarından o kadar etkilendi ki, büyük bir hayır kurumu bağışı organize etmeyi başardı. Caity Cutter, BBC'de yayınlanan Bayan Magwashu hakkındaki bir makaleden Güney Afrika'daki kızların %30'unun adet döneminde okula gitmediğini öğrenince şok oldu. Sonra da bir şeyler yapmak üzere harekete geçti. Bayan Magwashu, Caity'nin çabalarının hayat değiştirdiğini söyledi.

PAÇAVRALARI KULLANIYORLARDI

Paçavraları hijyenik ped olarak kullanan ve bunun için zorbalığa maruz kalan bir gecekondu kasabasında büyüyen Bayan Magwashu, toplumundaki diğer kızların da aynı kaderi yaşamasını engellemeye kararlıydı. Ülkedeki ve yakınlardaki kızlara yardım etmek için kendi işini kurdu. Bayan Magwashu BBC'ye "Kimsenin benim yaşadıklarımı yaşamasını istemediğime dair derin bir seçim yaptım. Amacım ihtiyaç sahibi her kız çocuğuna ulaşmak, böylece onların onurlarını korumak. Bir kadını hijyenik ürünlerden mahrum bırakırsanız bu insan haklarının ihlali olur" dedi.

Okul üniformalı üç kız dışarıda hijyenik ped bakımı

500 BİN PED BAĞIŞLANDI

Caity, "Benim yaşımdaki kızların temiz suya, regl ürünlerine ve tuvalete erişimlerinin olmamasını gerçekten üzücü buldum. Bazı insanların aya gidebildiği ancak diğerlerinin tuvaletinin olmadığı bir dünyada yaşıyor olmamız benim için çılgınca" dedi. Babası Michael Cutter bir süredir para biriktiriyordu ve hayır amaçlı bir bağış yapmayı planlıyordu. Kızı onu Bayan Magwashu'nun projesine yardım etmenin değerli bir amaç olduğuna ikna etti. Sonrasında daha büyük bir kampanya başladı. 500 bin ped bağışı yapıldı. İşler o kadar büyüdü ki depo kuruldu ve personeller tutuldu. Dağıtımlar da başladı.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL