Çinli genç, bir matematik yarışmasında o kadar iyi performans gösterdi ki yapay zekanın yanı sıra MIT, Stanford ve Princeton gibi prestijli üniversitelerin öğrencilerini de yendi. 17 yaşındaki moda tasarımı öğrencisinin yarattığı şok, onun mütevazı akademik geçmişinden kaynaklandı. Devlet medyasının haberine göre; binlerce katılımcı arasında bir meslek okulundan gelen tek kişi 17 yaşındaki Jiang Ping'di. Jiang; tanınmış, son derece rekabetçi bir matematik yarışması olan Alibaba Küresel Matematik Yarışması'nın son eleme turunu 12. sırada tamamladı ve 801 küresel finalist arasındaki yerini garantiledi.

17 MİLYON KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

48 saat süren eleme turu, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Organizatörler; Çin sosyal medya platformu Weixin'deki bir gönderide, hiçbir yapay zeka takımının finallere katılmaya hak kazanmadığını söyledi. Jiang'ın galibiyeti ateşli destekçilerin ortaya çıkmasına neden oldu. Onunla ilgili bir hashtag cumartesi itibarıyla 17 milyon kez görüntülendi. Yarışmada uygulamalı matematik, olasılık ve cebir konularında sorular bulunuyordu. Nihai sonuçlar ağustos ayında açıklanacak ve kazananlara 30.000 dolara kadar para ödülü verilecek.

KENDİ HOCASINI DA GERİDE BIRAKTI

Jiang Ping, "Matematik benim özel ilgi alanım. Keşfetme arzumu ortaya çıkarıyor. Moda tasarımı okumak benim her zaman A planımdı. Ancak B planım olan matematikte ilerlemeyi düşünüyorum. Umarım iyi bir üniversitede okuyabilirim" dedi. Bazı Çinliler bu galibiyetten o kadar çok etkilendi ki Ping'in ailesine hediyeler götürdü. Başarılı öğrenci ayrıca yarışmada 125. sırada yer alan kendi öğretmeni Wang Runqiu'yu da mağlup etti. Yarışma 2018 yılında başladı ve geçmişleri ne olursa olsun tüm matematik meraklılarına açıktı. Bu yıl ilk kez yapay zeka ekiplerinin katılmasına izin verildi.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL