Tatlı ihtiyacını gidermek için şekersiz tatlılara yönelmek çoğumuza mantıklı gelse de bir üründen bir şey çıkarıldığında yerine başka bir şey eklendiğini çoğu zaman unutuyoruz. ABD’li yaşam sitesi Shape’te yayımlanan bir yazıya göre çoğu durumda düşük şekerli ürünlere yağ eklenerek muadili olan şekerli ‘orjinalinden’ daha yüksek kalorili bir ürün elde ediliyor. Bazen de şekerin yerini sindirim sıkıntısına neden olabilecek daha düşük kalorili şeker alkolleri alıyor. Ayrıca yapay tatlandırıcıların, şeker isteğini daha da artırabileceğini biliyor muydunuz?

Şekersiz ürünlerde sıklıkla kullanılan sıfır kalorili şeker ikamelerinin mutlaka sağlıklı olmaları gerekmiyor. Bu şeker ikamelerinin zamanla kilonuzu veya kan şekerinizi yönetmenize yardımcı olduğuna dair iyi bir bilimsel kanıt yok. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu nedenle uzun vadeli kilo kontrolü ve hastalıkların önlenmesi için bu tatlandırıcıları tavsiye etmiyor. 

TATLANDIRICI YERİNE DOĞAL ŞEKER 

Uzmanlar, bu tatlandırıcılar yerine doğal şekerli meyveleri öneriyor. Muz, fındık gibi gıdalar; şekersiz tatlıların aksine lif, potasyum ve magnezyum gibi değerli besinleri de sağlar. Kan şekeri seviyenizi izliyorsanız, tüm öğününüzdeki veya atıştırmalıktaki karbonhidrat içeriğini saydığınızdan emin olun. 

 

DAHA FAZLA YEME TUZAĞI

Şekersiz, düşük kalorili tatlılarda dikkate alınması gereken davranışsal bir bileşen de vardır. Düşük şekerli, şekersiz veya düşük kalorili tatlılar söz konusu olduğunda daha fazla yeme tuzağına düşmek ve kendinizi aşırı yemeye koşullandırmak kolaydır.
Dondurma ya da kurabiyenin şekersizini, daha düşük kalorisini yemektense küçük bir parça yemek daha iyidir.  Çünkü bunlar daha tatmin edicidir ve dikkatli bir şekilde yenildiğinde bunları aşırı tüketme olasılığınız azalır.

MEHMET KIZMAZ
 

Editör: Galip Öztürk