Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Şule Akçay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara nedeniyle dünya genelinde her yıl 8 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

Elektronik sigara masum değil

Sigaranın tüm kanser vakalarının yüzde 30'unu oluşturduğuna işaret eden Akçay, tütün kullanan her iki kişiden birinin sağlığını zaman içinde kaybettiğini vurguladı. Akçay, "Ülkemizde tütün kullanımı nedeniyle günde 250 kişi hayatını kaybediyor." dedi. Akçay, Dünya Sağlık Örgütü'nün "Avrupa Tütün Kullanım Davranış Raporu"na göre, sigara kullanımının erken ölüm riskini de artırdığını belirterek, şunları söyledi:

"Başta akciğer kanseri olmak üzere kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), hipertansiyon ve damar sertliği gibi kalp ve damar hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, diyabet, idrar yolu hastalıkları, beyin fonksiyon bozuklukları, unutkanlık, göz tansiyonu ve bazı cilt hastalıkları sigara içenlerde içmeyenlere göre daha fazla görülüyor. Tütün ürünleri kullanımı, hem kadınları hem erkekleri üreme sistemi bozukluklarına sürükleyebilir. Gebeliğin güçleşmesinin yanında, eğer gebelik oluşmuşsa kadınların düşük yapmasına, küçük ve erken doğum veya ölü doğuma da neden olabilir."

Akçay, sigara kullanımının Kovid-19 dahil enfeksiyon hastalıklarına karşı hassasiyeti artırdığını belirtti.

E-sigara akciğere 'tatlı tatlı' hasar veriyor

İLK OLARAK 17 YAŞINDA AMERİKALI BİR ÖĞRENCİDE TESPİT EDİLDİ

Sigara, kanserler, zatürre, astım, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarına yol açarken, elektronik sigaraların ise bunların yanı sıra aniden ortaya çıkan akut hasarlara neden olduğunu anlatan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Isıtılmış tütün ürünleri olduğundan, bataryanın patlaması durumunda el, ağız ve yüzde yanıklara sebep olabiliyor. Ayrıca sıvının içinde bulunan yağlı bileşenler de akciğer hasarına yol açabiliyor. Sadece elektronik sigara kullanan kişilerde ortaya çıkan yeni bir hastalık tanımlandı. Bu hastalığın adı 'Elektronik Sigara İlişkili Akciğer Hasarı' veya kısaltmasıyla 'EVALI'. EVALI, sadece elektronik sigara kullanımı sırasında meydana gelen akut akciğer hasarı olarak tanımlanıyor. Yani elektronik sigaralar, kronik yan etkilerinin yanı sıra akut sağlık sorunlarına da yol açabiliyor." EVALI, 17 yaşında bir Amerikalı öğrenci, akut solunum yetmezliğiyle hastaneye başvuruyor ve her iki akciğerinde yaygın zatürre saptandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ