Yapılan araştırmalar; işlenmiş ve kırmızı et tüketimi ile kolon kanseri riski arasında güçlü bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle mümkün olduğunca vejetaryen bir diyet uygulamaya çalışın. International Journal of Epidemiology'de yayınlanan 2020 tarihli bir çalışma, bazı acı gerçekleri gözler önüne serdi.
500 BİN KİŞİ
Et yemenin kanser riskini etkileyip etkilemediğini değerlendirmek için yedi yıllık bir süre boyunca yaklaşık 500.000 kişiden alınan veriler incelendi. Ortalama olarak günde 79 gram kırmızı veya işlenmiş et tüketenlerin, 11 gramdan az yiyenlere kıyasla %32 daha fazla kolon kanseri riskine sahip olduğu bulundu.
KESİN VE OLASI
Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser araştırma kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, 2015 yılında işlenmiş eti "kesin" kanser nedeni, kırmızı eti ise "olası" neden olarak sınıflandırdı. Tamamen vejetaryen beslenme programına geçemiyorsanız, miktarı mümkün olduğunca azaltın.