Yaşlı yetişkinlerin güneş doğmadan önce uyanması sıklıkla görülür. Vücudumuzun doğal olarak uykuya daldığı ve uyandığı zaman sadece genetiğimizin bir parçası değil. Aynı zamanda doğal yaşlanma sürecinin de bir parçası...
İÇTEN VE DIŞTAN
Yaşlandıkça, vücudumuz hem içten hem de dıştan değişir... Ve bu, hayatın ilerleyen dönemlerinde gelen uyku değişikliklerinin arkasındaki önemli bir faktördür. Michigan Üniversitesi'nden Profesör Cindy Lustig, "Yaşla birlikte değişen çoğu şey gibi, bunun da tek bir nedeni yoktur ve hepsi birbiriyle bağlantılıdır" dedi.
DAHA AZ TEPKİ
Fiziksel ve ruhsal sağlığımızın diğer yönleri gibi beynimiz de yaşlandıkça daha az tepki verir. Beynimizin yaşlandıkça girdilere gerektiği gibi yanıt vermediği kaydedildi. Bu girdiler arasında gün batımı, güneş ışığı ve yemek vakitleri de bulunur.
BAĞLANTI ZORDUR
Yani daha genç bir insan, akşam yemeği için masaya oturduğunda, beyin birkaç saat içinde uyku zamanının geleceğini anlar... Daha yaşlı biri için bu bağlantı zor olabilir. Zaman ipuçlarını algılayamama sebebiyle dünyanın geri kalanından daha erken uyanırlar.