Lise hiç bitmiyormuş gibi mi hissediyorsun? Sanki ebeveynlerle tartışmak, yaşın kaç olursa olsun, hayatın doğal akışıymış gibi mi? Sizde "yaş gerilemesi" bulunabilir. Bu durum çoğunlukla çocuklarda görülüyor. Örneğin kendisinden bir şeyler yapması istenen bir minik, bir anda bebek gibi davranmaya başlayabiliyor. Ancak yetişkinler arasında da bir hayli arttı.

Hackensack Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Başkanı Gary Small, "Yetişkinlerde yaş gerilemesi, esasen bir bireyin yaşına uygun olandan daha çocuksu bir şekilde davranmaya başlamasıdır. Ve bu, kişinin hayatının daha erken dönemlerinde, genellikle çocukluk döneminde yaşadığı zihinsel ve davranışsal bir duruma geri dönmesi anlamında bir gerilemedir" dedi.

ÖNEMLİ BİR ETKİ

Nedeni ne olursa olsun ve hayatınızın hangi aşamasında olursanız olun, yaş gerilemesi sizin veya sevdiğiniz birinin günlük deneyimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Yaş gerilemesi, psikoloji alanında çalışanların onlarca yıldır ilgisini çeken bir konudur. Dolayısıyla bunun neden gerçekleştiğine dair birden fazla teori vardır.

FREUD VE JUNG FARKLI

Sigmund Freud, yaş gerilemesinin kendinizi korumanın bir yolu ve istemsiz bir uygulama olduğuna inanıyordu. Carl Jung gibi psikoloji alanındaki diğer devler, yaş gerilemesine daha iyimser bakıyorlardı. Çünkü onlara göre; yaş gerilemesi, kişinin bir şeyi başarabileceğine dair çocuksu bir inanca yaslanması nedeniyle meydana gelir.

NE ALAKASI VAR?

Kabul edelim, bugün dünyamız sakin olmaktan çok uzak. Birçok kıtada savaşlar, iklim değişikliği, amansız sıcak hava dalgaları, potansiyel pandemiler konusunda endişeler ve daha fazlası var. Bunun yaş gerilemesiyle ne alakası var? Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda, ana nedenlerden biri aşırı stres olabilir. Araştırmalar, geçmiş travmaların da önemli bir bileşen olabileceğini bulmuştur. Yaşlılarda yaş gerilemesi, Alzheimer ve çeşitli bunama türleriyle bağlantılı olabilir. Bu sebeple hem psikolojik hem de fiziksel olarak destek alabilirsiniz. Belirtiler arttıysa bir uzmana başvurun.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül