Yapay zeka teknolojilerinin hızla yayınlaşması birçok sektördeki iş yapış şekillerini farklılaştırdı ve değiştirmeye devam etmekte. Yapay zekaya adapte olma sürecinde pek çok yeni yöntem ortaya çıkarken, angarya haline gelen bazı geleneksel yöntemler daha pratik hale geliyor. Yapay zeka etkisiyle yaşanan teknolojik gelişmeler, sağlık sektöründe tanı ve teşhisten tedavi planlamaya, ilaç geliştirmeden hasta takibi ve yönetimine, hasta bakımında kaliteyi artırmaktan operasyonel verimliliğe kadar birçok süreci iyileştirecek yeni yöntemler ortaya çıkarıyor.

Yapay Zeka Sağlık (4)

Yapay zeka teknolojilerinin sağlık alanında sunduğu çözümlerin büyük bir heyecan ve umutla karşılanmakta olduğunu belirten LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri Medikal Direktörü Uzm. Dr. Celal Yücel Batmacı, en güncel yenilikleri şöyle anlattı:

1. DOĞU VE ERKEN TEŞHİS 

Yapay zeka, görüntüleme teknikleri ve veri tabanları üzerinden hastalıkların erken teşhis edilmesinde büyük bir rol oynuyor. Örneğin; radyoloji alanında yapay zeka algoritmaları, röntgen, MRI ve CT taramalarında anormallikleri tespit edebiliyor, doktorlara daha hızlı ve doğru teşhis koymada yardımcı oluyor. Bu durum, kanser gibi hastalıkların erken evrede yakalanmasını ve tedaviye erken başlanmasını sağlıyor.

2. KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TEDAVİ YÖNTEMLERİ 

Yapay zeka, hastaların bireysel verilerini analiz ederek kişiye özel tedavi planları oluşturabiliyor. Bu sayede, her hasta için en uygun tedavi yöntemleri belirlenebiliyor. Özellikle onkoloji alanında, genetik ve moleküler verilerin analiz edilmesiyle kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımları geliştiriliyor.

3. YENİ İLAÇ KEŞFİ VE HIZLI GELİŞTİRMELER 

Yapay zeka, yeni ilaç keşfi ve geliştirilme süreçlerini de hızlandırıyor. Büyük veri analitiği sayesinde potansiyel ilaç bileşenleri daha hızlı ve etkili bir şekilde tespit edilebiliyor. Bu da hem zaman hem de maliyet açısından önemli avantajlar sağlıyor.

4. GİYDİRİLEBİLİR CİHAZLARLA HASTA TAKİBİ VE YÖNTEMİ 

Yapay zeka destekli uygulamalar ve cihazlar, kronik hastalıkların yönetiminde hastaların durumlarını sürekli olarak izleyebiliyor. Örneğin, akıllı giyilebilir cihazlar sayesinde diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların takibi yapılabiliyor, gerekli durumlarda hastalar ve doktorlar anında bilgilendirilebiliyor.

Yapay Zeka Sağlık (2)

5. OPERASYONEL VERİMLİLİK VE ETKİN SÜREÇ YÖNETİMİ 

Sağlık hizmetlerinin sunulmasında operasyonel verimliliği artırmak amacıyla yapay zeka kullanılmaktadır. Hastane yönetimi, hasta randevuları, personel planlaması ve stok yönetimi gibi alanlarda yapay zeka tabanlı sistemler, süreçlerin daha verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi