Dünyanın en iyi doktorları, perhiz, sükût ve neşedir. 

İlaç içerken yediklerimize içtiklerimize dikkat ediyor muyuz? Örneğin, ben antibiyotik alırken greyfurt yememem gerektiğini yıllar sonra öğrenmiştim. İyi ki greyfurtu sevmiyorum, yoksa eyvah eyvah…

Dr. Ayşe Huri Özkarabulut, ilaçların çok sayıda etkileşime maruz kalmasının büyük riskler oluşturduğunun altını çiziyor. Özkarabulut’a göre çoğu zaman, kullanılan ilaçlar ile tüketilen besinlerin risk oluşturabileceği tahmin edilemiyor. Besin ve ilaç etkileşimine sıklıkla rastlanıyor olup; bu durumun hastaların tedavi sonuçlarını da olumsuz yönde etkilediğinin altını çiziyor.  İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, hastaların bilgilendirilmesinde eczacının rolünün büyük olduğunu belirterek, doktor ve diyetisyenlerin de mutlaka komplikasyonlar konusunda hastaları uyarması gerektiğini ifade ediyor.

AÇ MI, TOK MU İÇELİM?

Besin ve ilaç etkileşimleri çok yönlü olarak ele alınıyor. Bu etkileşimlerin; fiziksel, kimyasal, fizyolojik ve fizyopatolojik boyutlarda olabileceğini söyleyen Dr. Huri Özkarabulut, “Besinin içinde bulunan birtakım öğeler, bazı ilaçlarla aynı anda ağızdan alınırsa ilacın emilimi ve tedavi etkinliği değişebilir. Besin öğeleri ilaçla etkileşime girip beklenmeyen ya da istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Birçok ilacın etkinliği, kişinin o anda aç veya tok olmasıyla değişebilir. İlaçların kullanımında muhakkak aç veya tok kullanılacağı belirtilmelidir. Bazı ilaçlar, kişinin beslenme durumunu ve besin öğelerinin vücutta kullanımını engelleyerek; vücuttan atılmasını değiştirebilir, beslenme yetersizliğine neden olabilir” diyor.


BU BİLGİLERİ DUYURUN

Antibiyotiklerin; asitli besinler, meyve suları, kafein ve domates ile alındığında mide asidini artırdığını ve emilimi etkilediğini belirten Dr. Özkarabulut, “Bazı antibiyotiklerin süt ürünleri ile aynı öğünde tüketilmemesi gerekir. Kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar, aç veya tok karna alınabilir. Onda da K vitaminine dikkat edilmesi gerekiyor. İlacı daha az etkin hale getirir. K vitamininden zengin; patates, muz, kayısı, brokoli, lahana, karalahana, ıspanak, kıvırcık ve turp gibi yiyecekleri tüketirken dikkatli olunmalı. Yaban mersini tüketilmemeli. Antidepresanlar da aç veya tok karna alınabilir. İlaç bütün yutulmalı, çiğnenmemelidir. Thiaminden zengin besinlerle etkileşime girer. Eski peynir, sosis, sucuk, incir, bakla, lahana turşusu, dana ciğeri ile tüketilmemeli. Thiamin, kan basıncını ölümcül seviyeye çıkarabilir. Baş ağrısı, kusma ve ölüme neden olabilir. Bu bilgilerin daha yaygın olarak duyurulması büyük önem teşkil ediyor” şeklinde ifade ediyor.

Yani ilaçları aç veya tok karnına almamamız kadar, yanında ne tüketeceğimizin de hayati önemi var. Lütfen doktorunuza ya da en yakın eczanıza danışmadan kafanıza göre ilaç almayın…

Kalın sağlıcakla…

Mezin dedeyi

[email protected]