Türk savunma sanayisi, askeri standartlardaki astar ve son kat boyaların yerli platformlara uygulanmasını sağlayarak envantere dahil etmeye başladı. Yerli ve milli çözümlerin geliştirilmesi amacıyla Türk savunma sanayisi içerisinde yapılan çalışmalara yeni ürünler ekleniyor.

Botek Ar-Ge Kimya AŞ, kimya, boya ve kaplama teknolojileri alanında Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamak, ithal ikame ürünler geliştirmek ve ihracat yapmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren bir şirkettir. Şirket, milli platformların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan mühendislik süreçlerini tamamladığı ürünlerini milli platformlara uygulamaya başladı. Son olarak, şirket Paris Airshow'da sergilenen T925 Genel Maksat Helikopteri'nin boyamasını gerçekleştirdi.

Botek Ar-Ge Kimya AŞ'nin Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Veysel Emre Tuncer, savunma sanayisine kimya, boya, kaplama ve çeşitli kimyasallar konusunda mühendislik hizmeti, AR-GE ve proje yönetimi desteği verdiklerini belirtti. Tuncer, savunma sanayisinin ana yüklenicilerinin özellikle hava platformu üreticilerinin ana tedarikçisi olduklarını ve Türk Havacılık Uzay Sanayi'nin (TUSAŞ) platformlarında da ürettikleri boyaların yoğun olarak kullanıldığını söyledi.

Tuncer, Türk havacılık sektöründe TUSAŞ ve Botek olarak birlikte gerçekleştirdikleri boya yerlileştirme projesinin meyvelerini aldıklarını ifade etti. Bu projenin, özgün ürünlerin boyanması, boyanın tedarik edilmesi ve boya sisteminin uçtan uca tedarik edilmesi amacıyla başlatıldığını söyleyen Tuncer, T925 helikopteri ve diğer özgün ürünlerde kullanılan boyanın yerli bir üretim olduğunu ve askeri standartlarda astar ve son kat boya ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti. Bu yerli boya, bazı özellikleriyle uluslararası kaynaklardan temin edilenlere göre daha gelişmiş bir ürün olarak öne çıkmaktadır. Bu durum, mühendislik süreçlerinin tamamen yerli olması sayesinde ihtiyaçlara özel çözümler sunabilme avantajı sağlamaktadır. Denizde, karada ve havada kullanılan her türlü platformun farklı coğrafyalardan kaynaklanan özel ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayan Tuncer, şirket olarak bu ürünleri özgünleştirerek sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandıklarını belirtti.

Tuncer ayrıca, askeri standartlardaki bazı ürünlerin ambargoya tabi olabildiğini ancak özgün ürün üretim kabiliyeti sayesinde bu sorunun ortadan kalktığını vurguladı. Özellikle deniz platformlarının anti-korozif boyalara büyük ihtiyaç duyduğunu belirten Tuncer, T925 helikopteri üzerindeki ürünün deniz platformlarında korozyona karşı üstün bir koruma sağlayacağını ve çeşitli hava şartlarına uyumluluğunu son kat boyayla birlikte sağlayacağını ifade etti. Tuncer ayrıca, TUSAŞ'ın yerli ana boya tedarikçisi olduklarını ve Baykar'ın Akıncı gibi ürünlerinin boyasını sağladıklarını belirtti. Şirketin uçtan uca çözümler sunduğunu ve tedarikten boyanın uygulanmasına kadar her aşamada iletişim halinde olduğunu vurgulayan Tuncer, yerli tek hava araçları boyası üreten tedarikçi olduklarını ve kara araçları ile Roketsan'ın füze ve mühimmatlarında kullanılan boyaları da sağladıklarını dile getirdi.

(AA)