Fransa'da, 27 Haziran'da 17 yaşındaki Nael M.'nin polis tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmesinin ardından çıkan olaylarda, farklı şehirlerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında gerilim yaşandı ve 150 kişi gözaltına alındı.

Nael'in saldırı sonucu ölümüne tepki gösteren protestocular, Paris'in banliyölerinde başlayan olayları, Lyon, Toulouse, Lille gibi büyük şehirlere yaydı. Nael'in öldüğü Nanterre kentinde ise gerginlik devam etti.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, araçların devrildiği, yakıldığı ve toplu taşıma araçları ile çöp bidonlarının ateşe verildiği görülüyor. Protestocuların havai fişekler attığı anlar da görüntülere yansıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece boyunca belediye, okul binaları ve polis karakollarının saldırıya uğradığını ve yakıldığını belirtti. 150 kişinin gözaltına alındığını duyuran Darmanin, "Sükunete çağırmayanlar utansın" ifadesini kullandı.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, farklı şehirlerde polis ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Villeurbanne kentinde bir binada çıkan yangın nedeniyle 4 kişi dumandan etkilendi ve hastaneye kaldırıldı. Yangının havai fişekler nedeniyle çıkmış olabileceği düşünülüyor.

Neuilly-sur-Marne kentinde belediyeye ait polis araçları tamamen yanarken, Fresnes kentinde hapishanenin girişine havai fişekler atıldı ve maskeli kişiler hapishaneye girmeye çalıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu sabah İçişleri Bakanlığı'ndaki kriz birimine katıldı. Macron, vatandaşları "sükunete" çağırarak, gece yaşanan şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Olayın ardından soruşturma başlatılırken, Nael'in ölümüyle ilişkilendirilen polis gözaltına alındı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, polisin aracın ön sol koltuk hizasında olduğu ve ateş ettiği görülüyor. Görüntülerde, polisin ateş açmasının ardından aracın direğe çarptığı anlar yer alıyor.

(AA)