Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, vücutta dayanılmaz kaşıntı ve tahrişle birlikte yaraların oluşması gibi belirtilerin uyuz hastalığına işaret ettiğini ve böyle bir durumda dermatoloğa başvurmanın önemli olduğunu vurguladı. Uyuzun cinsiyet, yaş, etnik grup, sosyoekonomik düzey ayrımı yapmadan herkesi etkileyebileceğini belirten Küçükçakır, özellikle toplu yaşanan yerlerde ve sosyal düzeyi düşük topluluklarda daha sık görülebileceğini ifade etti.


Uyuz vakalarında artış!

Uyuzun doğrudan fiziksel temas yoluyla bulaştığını ve bu nedenle aile üyeleri, arkadaşlar ve partnerler arasında kolayca yayılabildiğini söyleyen Küçükçakır, hastalığın en yaygın bulaşma alanlarının okullar, askeri birimler, huzurevleri, spor salonları ve hapishaneler gibi toplu yaşam alanları olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yorulmaz: Uyuz vakalarında artış var
 

Uyuzun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Küçükçakır, tedavinin belirli kurallara uygun olarak yapılması gerektiğini söyledi. Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçların vücudun tüm bölgelerine uygulanması gerektiğini belirten Küçükçakır, kullanılan giysilerin 60 derecede yıkanması ve ütülenmesinin önemli olduğunu ekledi.


uyuz Etiketli Haberler
 

Uyuz mikrobu ile temas etmiş eşyaların ağızları bağlı poşetlerde saklanmasının uygun olduğunu dile getiren Küçükçakır, tedavi sonrası dahi belirtilerin 2 ila 6 hafta kadar devam edebileceğine dikkat çekti. Uyuz tedavisinin kişinin yaşına ve bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterebileceğini vurgulayan Dr. Küçükçakır, aynı evde yaşayan kişilerin aynı anda tedavi edilmesinin önemli olduğunu ve dermatoloğun hastanın yaşına ve durumuna uygun bir tedavi önerisi sunacağını belirtti.

Kaynak: iha-t24