PLOS One'da yayımlanan yeni bir araştırma, uzun saatler boyunca çalışmanın depresyon ve kronik hastalık riskini artırabileceğini ortaya koyuyor. New York Üniversitesi'nden öğretim üyesi Wen-Jui Han liderliğinde yapılan bu çalışma, 30 yıl boyunca 7 bin Amerikalının çalışma programlarını ve uyku düzenlerini inceledi ve ilginç sonuçlara ulaştı.
Araştırma, gündüz saatlerinde çalışanların yanı sıra gece mesaisi veya dönüşümlü vardiya yapanların yaşadığı uyku sorunlarını ele aldı. Katılımcıların sadece dörtte birinin düzenli olarak gündüz saatlerinde çalıştığı tespit edildi. Çalışmaya katılanlarla 22 ila 50 yaşları arasında görüşülürken, gece çalışanların ve dönüşümlü vardiya yapanların 50 yaşına geldiklerinde sağlık sorunları ve depresyon yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu belirlendi.
Han, kendisinin de yoğun çalışma saatlerinin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini araştırmaya yöneldiğini açıkladı. Araştırmasının amacının, iş nedeniyle fiziksel ve duygusal olarak tükenmiş hissedenlere destek olacak kaynaklar sağlamak olduğunu belirtti.
Araştırmacı, uzun saatler boyunca çalışmanın genellikle gönüllü bir tercih olmadığını ve bu durumun işlerini feda edenlerin depresyon ve kötü sağlık sorunları yaşama olasılığını artırdığını vurguladı.
Sonuç olarak, araştırma uzun çalışma saatlerinin uyku problemleri ve sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebileceğini gösterse de, bu ilişkinin neden-sonuç ilişkisi konusunda kesin kanıtlar sunmadı. Ancak, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, yetersiz uykunun kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini belirtmektedir.